Laaneots: Hutrofi kaotus on raske löök

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estcoy-12 võitlejad Afganistanis.
Estcoy-12 võitlejad Afganistanis. Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseväe juhataja Ants Laaneotsa sõnul on kapral Hutrofi kaotus Afganistanis laupäeva hommikul raske löök.

Kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneotsa sõnul viib väekoondise Helmand pataljoni lahingugrupp, millesse kuulub ka Eesti kompanii, läbi operatsiooni, mille käigus laupäeva hommikul viis Eesti jalaväekompanii 1. rühm läbi puhastusoperatsiooni oma vastutusalas.

Selle käigus sattus hommikul kell 7.31 rühm kaugjuhitava isevalmistatud lõhkekeha rünnaku alla, milles kaks selle rühma kaitseväelast said kildudest haavata. Haavatud evakueeriti ja viidi Camp Bastioni haiglasse, kus nad said koheselt arstiabi ja nende elu ei ole ohus.

Laaneotsa sõnul jätkas rühm operatsiooni, kuid sattus umbes kell 8.17 rühm varitsusele.

«Puhkes tulevahetus, mille käigus kaks järgmist kaitseväelast said kuulidest haavata, kusjuures kapral Agris Hutrof sai haavata kõhtu. Mõlemad haavatud evakueeriti samuti kiiresti Camp Bastioni hospitali, kus arstid osutasid neile abi, kuid kahjuks nad ei suutnud päästa kapral Agris Hutrof, kes haavast tingituna suri,» ütles kindral Laaneots laupäeval BNSile ja ERRile antud intervjuus.

Kahel kaitseväelasel on Laaneotsa sõnul kildhaavad, mis ei ole eluohtlikud, kolmandal on lihahaavad, luud on kõigil terved.

«Kapral Hutrof oli 25 aastat vana, tal oli pere, ta on lõpetanud ajateenistuse Viru jalaväepataljonis ja pärast seda teenis ta kaks aastat Scoutspataljonis. See oli tema esimene missioon Afganistani,» rääkis Laaneots. «Ma tahan väljendada oma sügavat ja siirast kaastunnet langenud kaitseväelase perele, lähedastele ja sõpradele ja meie omalt poolt püüame teha kõik omalt poolt, et neid raskel ajal toetada.»

Laaneots ütles, et praegu käib Afganistanis rida operatsioone – üks põhjas ja teine lõunas, kus osaleb operatsioonil pataljoni lahingugrupp, millesse kuulub ka Eesti kompanii, mis puhastab kurikuulsa Nadeali piirkonna loodeosa. See oli üldine laiem operatsioon, milles osales mitte ainult Eesti kompanii, sõnas kaitseväe juhataja.

«Estcoy 12 jätkab oma ülesande täitmist, see on meie kohus seal. Selge see, et see on raske löök kõikide kapral Hutrofi teenistuskaaslastele ja ka meile, kes me paar päeva tagasi temaga Camp Wahidis kohtusime,» sõnas Laaneots. «Kaotada üheksas mees Afganistanis on ränk hind, aga ilmselt odavama hinnaga ei saa. Kui me mängime meeskonnas, siis oleme ka selle meeskonna võrdväärsed mängijad ja püüda ka omalt poolt kõik teha selle nimel, et meil oleks NATO ja Euroopa Liidu toetus.»

Laaneots andis intervjuu teel Afganistanist tagasi Tallinnasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles