Eesti saab looduskaitse superameti

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkkonnaorganisatsioonid pole rahul kavaga kaotada looduskaitse keskus.
Keskkkonnaorganisatsioonid pole rahul kavaga kaotada looduskaitse keskus. Foto: http://www.lk.ee/

Täna kiitis riigikogu heaks mitme senise looduskaitsega tegeleva ühendasutuse loomise, mille vastu mitmed looduskaitse organisatsoonid sõdisid.

Keskkonnateenistuste, riikliku looduskaitsekeskuse ja kiirguskeskuse ühendamise poolt hääletas täna 68 riigikogu saadikut, vastu oli 10. Seadusega ühendatakse need keskkonnaasutused üheks riigiametiks.

Keskkonnaameti loomine muudab ministeeriumi ja selle haldusala töö selgemaks, majanduslikult efektiivsemaks ja inimestele arusaadavamaks, teatas  keskkonnaministeerium.

«Uue ameti üheks lähtealuseks on see, et isikutele teenuse kättesaadavus ja osutamise kvaliteet oleks ühtlaselt hea kogu riigis,» ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi.

Keskkonnaamet hakkab tegelema nii rohelise kui ka pruuni poolega keskkonnakaitses ehk korraga saab lahendada küsimusi, mis seni jagunesid looduskaitsekeskuse ja keskkonnateenistuste vahel.

Kiirguskeskuse ühendamine uue ameti koosseisu muudab selgemaks ka kiirgusküsimuste lahendamise.

Keskkonnaameti tegevuse alguseks on kavandatud järgmise aasta 1. veebruar. Ameti
peakontor asub Tallinnas endise Riikliku Looduskaitsekeskuse ruumides, Narva mnt 7a. Keskkonnaametil on kuus regiooni, kuid keskkonnaküsimusi saab lahendada kõikides maakondades.

Septembri lõpus kavandatava reformi vastu protesteerinud loodushoiuga tegelevate akadeemiliste ja keskkonnaorganisatsioonide analüüside kohaselt aga nõrgestab muudatus oluliselt riiklikku looduskaitsesüsteemi.

See ei täida sätestatud eesmärki vähendada asutustevahelist dubleerimist ning sisaldab olulisi riske Eesti elukeskkonnale ja elanike turvalisusele.

Samas on pöördumise koostajate sõnul näidanud looduskaitsekeskuse tegevus, et sel on olemas pädevus ning tugev arengupotentsiaal ning ka võimekus seatud eesmärkide täitmiseks. Keskuse kaotamise asemel oleks vajalik organisatsiooni stabiilselt arendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles