18 omavalitsust pole kehtestanud üldplaneeringut

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Regionaalminister Siim-Valmar Kiisleri valitsemisalas koostatud ülevaatest selgub, et 18 kohalikku omavalitsust ei ole praeguseks kehtestanud üldplaneeringut, mille eesmärgiks on
paika panna piirkonna ruumilise arengu suunad.

Regionaalminister Siim Kiisler sõnul on omavalitsuse üldplaneering oma eesmärgilt sarnane ettevõtte äriplaaniga – see annab ette kohaliku elu kavandamise peamised arengusuunad, teatas siseministeeriumi pressiesindaja.

«Seda on ennekõike vaja seal elavatele inimestele endile. See on kokkulepe, mis määrab ära piirkonnad kuhu kavandada ehitustegevust, kus asuvad puhkealad või kuhu rajada elurajoone,» selgitas Kiisler.

Üldplaneeringu puudumisel on kannatajaks eelkõige omavalitsuse elanikud. «Kui planeeringut pole, võib põhimõtteliselt ühel hommikul avastada, et naaberkrundil on kopp maasse löödud ning seal rajatakse kruusakarjääri või kerkib kortermaja,» selgitas Kiisler probleemi sisu.

Ühe võimaliku lahendusena näeb ta edaspidi erinevate regionaaltoetuste puhul üldplaneeringu olemasolu arvestamise. «Taotluste hindamisel võiks korraliku üldplaneeringu olemasolu eest lisapunkte saada küll,» leidis ta.

Regionaalministri valitsemisalas koostatud ülevaatest tuli välja ka omavalitsuste vähene planeerimisalane võimekus – erialase või ligilähedase ettevalmistusega valdkonnaspetsialist on olemas vaid 56s omavalitsuses 226st.

«See on omavalitsustele kindlasti tõsine mõttekoht, kuidas nad on suutelised täitma selliseid seadustes toodud kohustusi,» ütles Kiisler ning kutsus omavalitsusi suuremale koostööle – kui ühes vallas ei ole võimalik või ka mõistlik täiskohaga spetsialisti palgata, siis võiks mõelda, et äkki koos naabervallaga on see juba tehtav.

Kohustus koostada üldplaneering tuleb planeerimisseadusest ning kõigil omavalitsustel oli aega selle kehtestamiseks kuni 2007. aastani. 18 omavalitsust seda praeguseks teinud ei ole, lisaks vajab paljude omavalitsuste planeering uuendamist. Kohalike omavalitsuste üldplaneeringute kehtestamise nõude täitmata jätmisele on juhtinud tähelepanu ka õiguskantsler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles