Rahvuslased: okupatsiooniarmee veteranidele pensionimaksmine on võigas

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slaavi Kultuuri Ühing ning mõnikümmend Punaarmee veterani tähistasid 9. mail 2005. aastal Viljandis Männimäe obeliski juures 60 aasta möödumist Saksamaa üle saavutatud võidust.
Slaavi Kultuuri Ühing ning mõnikümmend Punaarmee veterani tähistasid 9. mail 2005. aastal Viljandis Männimäe obeliski juures 60 aasta möödumist Saksamaa üle saavutatud võidust. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Rahvuslik Liikumine (ERL) protestib valitsuse kava vastu hakata Vene erusõjaväelastele ja nende pereliikmetele Eesti pensioni maksma.

2002. aastal kuulutas riigikogu Nõukogude Liidu kommunistliku okupatsioonirežiimi ja kõik seda vägivaldselt teostanud organid, sh NKVD, KGB, nende moodustatud tribunalid ja erinõupidamised, okupatsiooniarmee, hävituspataljonid jt kuritegelikuks, vahendas ERLi pressiteade.

Okupatsiooniarmee siia jäetud Vene erusõjaväelased (sh sõjaväe ja KGB ohvitserid) on okupandid, nende siinviibimine ja tegevus Eestis oli kuritegu eesti rahva ja riigi vastu, leiab ERL.

Nimetatud isikud osalesid Nõukogude okupatsiooniarmee ridades Eesti
vallutamisel, iseseisvuse hävitamisel, eestlaste vastastes jõhkrates repressioonides, süütute inimeste küüditamistes, venestamises ja genotsiidis, väitis ERL.

Sellistele isikutele pensionimaksmine Eesti maksumaksja taskust on näkku sülitamine kõigile eestlastele ja irvitamine Eesti vabaduse nimel kannatanute ja hukkunute mälestuse üle, seisab avalduses.

«Eriti võigas okupatsiooniarmee pensionäridele pensioni maksmise puhul on see, et pea sama suure summa kokku hoidmiseks kaotati äsja ära isapalk. Meie riigil on kahju maksta eesti laste isadele 60 miljonit krooni aastas, pole aga kahju maksta vene sõjaväepensionäridele 64 miljonit krooni aastas,» ütleb ERLi juht Martin Helme.

«Taolised peksa-omasid-poe-võõrastele stiilis otsused on muutunud Eesti juhtkonna poolt nii levinuks, et ei tohiks enam üllatadagi. Okupantidele meie laste arvelt pensioni maksmine on siiski uus tase, kuhu langeda,» lisas ta.

ERL tuletab meelde, et end NSVLi õigusjärglaseks kuulutanud Venemaa okupeerib tänaseni 5,2 protsenti Eesti territooriumist ega ole Eestile sadadesse miljarditesse ulatuvaid okupatsoonikahjusid kompenseerinud. Moskva pole ka hüvitanud arreteeritud ja küüditatud eestlastele Siberi orjatööd, Kreml on välistanud isegi moraalse vastutuse võtmise ja vabandamise.

«Sellest hoolimata plaanib Eesti hakata okupantidele elatist maksma. Valitsuse kavast paistab selgelt läbi teatud ringkondade soov legaliseerida vene erusõjaväelastele pensioni maksmisega nii pool sajandit kestnud nõukogude okupatsioon kui ka eestlaste kallal sooritatud kommunismikuriteod. See on vastuvõetamatu,» väidab ERL.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles