Ajaloolisel suurtükil võib kuul rauas olla

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Rakvere linnuse kahur Ööbik.
Pildil on Rakvere linnuse kahur Ööbik. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kuressaare linnusesse jõudnud Napoleoni-aegse suurtüki viimane lahing võib ikka veel lõpetamata olla. Konserveerijad kahtlustavad, et rauas on kuul.

Kuressaare lossihoovis kuut suurtükki puhastav meeskond oli sunnitud töö hetkeks seiskama, kuna ühe sajandite vanuse sõjariista puhastamisel selgus, et torus on tugevalt kinni metallist ese – arvatavasti suurtükikuul, kirjutab Saarte Hääl.

Kindlalt seda keegi veel väita ei saanud, kuid on võimalik, et viimane kuul jäi omal ajal tõepoolest Napoleoni ajast pärit torust välja tulistamata.
Kuigi võiks arvata, et kuuli taga peaks peituma ka laeng, on mehed püssirohupesa veega puhtaks uhtunud ja näib, et laengut enam sees pole. Nüüd tuleb meestel koos Saaremaa muuseumiga otsustada, kas pingutada kuuli kättesaamise nimel või jätta see rauda. Laskma sellest eksponaadist nagunii ei hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles