II samba pensioni hakkab uuel aastal saama ligi 10 000 inimest

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Elmo Riig / Sakala

2. jaanuarist 2009 hakkavad esimesed pensionärid saama väljamakseid II pensionisambast, õigus väljamaksetele tekib ligi 10 000 kogumispensioniga liitunud inimesel, kelle pensionivarade maht ületab 300 miljonit krooni.

«II samba väljamaksete algus on uus ajajärk Eesti pensionisüsteemis, mis puudutab ligi 10 000 inimest. Kogunenud raha saab võtta välja mitmel moel ning see sõltub II samba fondidesse kogunenud summast,» ütles SEB Elu- ja Pensionikindlustuse juhatuse esimees Indrek Holst.

Vastavalt seadusele saavad väljamakseid taotleda II pensionisambaga liitunud inimesed, kes on jõudnud pensioniikka ning on vähemalt 63-aastased mehed või 61-aastased naised.

Kui II samba fondi kogunenud summa on väiksem kui kümnekordne rahvapensionimäär ehk  19131,40 krooni, siis selle raha saab korraga välja võtta.

Selleks tuleb finantsasutuses, kuhu on kogunenud II samba sissemaksed, täita vastav avaldus, esitada isikuttõendav dokument ja teatada oma arvelduskonto number.

Ühekordse väljamakse avaldus lõpetab sissemaksed alates järgmisest kalendriaastast. Juhul kui avaldust ei esitata ning inimene töötab edasi või saab tulu, siis koguneb fondi raha juurde. Lisandunud rahale saab esitada hiljem eraldi avalduse.

Juhul kui II samba fondi on kogunenud summa, mis jääb alla 95 657 krooni, saab seda välja võtta perioodiliste väljamaksetena fondist, milleks on ka vajalik avaldus.

Ühtlasi tuleb määrata, kui pika aja vältel soovitakse pensionimakseid saada. Miinimumperiood on seadusega ette antud ja see sõltub inimese vanusest.

Näiteks kui tegu on 65-aastase naisterahvaga, siis miinimumperiood on üheksa aastat; maksimumaastaid ette ei ole antud.

Inimesed, kellel on kogunenud fondidesse üle 95 657 krooni, peavad pensioni II samba väljamakseid alustades ostma pensionilepingu.

Pensionileping on elukindlustuse toode, mille alusel tehakse eluaegseid väljamakseid, mis tähendab, et inimesel on raha tagatud niikaua kui vaja.

Lepingust saab 14 päeva jooksul taganeda ning hiljem lepingut muuta, nagu ka eelpoolmainitud lepinguid.

Juhul, kui raha on fondides 1,34 miljonit kroonist enam, siis saab pensionär selle võtta fondist välja perioodiliste maksetena või ühekordselt.

Kogumispensioni väljamaksetelt tuleb tasuda tulumaks, mis 2009. aastal on endiselt 21 protsenti. Fondiosakud on pärandatavad, olenemata sellest, kas alles kogutakse II sambasse või saadakse juba väljamakseid.

Kogumispensioni ehk II sambaga on liitunud Eestis ligi 580 000 inimest, fondide
kogumaht on üle 11 miljardi krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles