Prantslaste arvates lekitas Simm nende saladusi venelastele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Simm
Herman Simm Foto: Eero Barndõk

Prantsuse kaitseministeerium kahtlustab Herman Simmi nende saladuste lekitamises Vene välisluureteenistusele (SVR), kirjutab Prantsuse poliitikaajakiri Le Nouvel Observateur.

Ajakirja erikorrespondent Eestis Vincent Jauvert märgib, et reeturi ülesanne oli käia isiklikult Brüsseli NATO peakorteris salajaste dokumentide järel ning tal oli selleks diplomaatiline pass.

«Kõik toimikud märkega NATO Cosmic Top Secret, mis olid määratud Eestile, käisid läbi tema (Simmi) portfellist ja sealt kaudu jõudsid Vene agendi «Jesuseni»,» nendib Jauvert.

Jauvert'i sõnul käisid Simmi käest läbi kõik Eestile saadetud militaardokumendid riikidelt, kellega oli sõlmitud salajaste dokumentide vahetamise leping.

«Paljudel riikidel on selline leping Eestiga, ka Prantsusmaal alates 18. augustist 2005. Nii jõudsid Prantsuse kaitseministeeriumi salajased ja ülisalajased dokumendid suure tõenäosusega Venemaa välisluureteenistuse lauale Moskvas,» nendib Jauvert.

Dokumentide hulgas olid relvamüügi kavad, salajaste objektide külastamise täpsed detailid ja missioonil viibivate kõrgemate ohvitseride nimed.

Jauvert nendib, et Simmi kontaktisik legendinimega «Jesus» oli vene välisluureteenistuse ohvitser, kes esines Madridis resideeriva Portugali ärimehena.

NATO ekspert kinnitas Jauvert'ile, et Simmi tekitatud kahju Eestile ja NATO-le on tohutu.

«Juurdlustoimikus märgitakse, et tänu Simmile tunneb Vene luure väga hästi Eesti kaitseväe lahinguvalmidust, selle tugevusi ja nõrkusi. See on suur strateegiline eelis Balti riikide vastu, kellega Venemaal on pidevalt pingelised suhted,» märgib NATO ekspert.

«Tänu Simmile teavad venelased palju paremini NATO sisemist funktsioneerimist, informatsioonikanaleid, ilmselt ka teatud kodeerimismeetodeid. Simm paljastas ka Eesti sõjaväelaste akrediteeringud NATOsse ning koostas nimekirja Vene poolelt värvatavatest agentidest,» kinnitas ekspert.

Kaitsepolitsei komissar Andres Kahar rääkis Jauvert'ile, et vene luure värbas Simmi ilmselt tänu tema KGB-informaatori minevikule.

«Ta olevat värvatud 1970. aastate lõpus, kui ta õppis Moskvas, sest ta jäi vahele defitsiitsete kaupadega äritsemisega. Tai jäi nuhiks Nõukogude Liidu lõpuni ning värvati uuesti 1990. aastate keskel ähvardusega tema minevik paljastada,» kirjutab Jauvert.

Herman Simm ja tema abikaasa Heete Simm vahistati kahtlustatuna riigireetmises riigiprokuratuuri taotlusel ja Harju maakohtu loal septembri lõpus.

Heete Simm vabanes novembri alguses vahi alt, Herman Simm viibib jätkuvalt vahi all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles