Politsei: ratturid on liiklusseadusest valesti aru saanud

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgratturid maantee ääres.
Jalgratturid maantee ääres. Foto: Uwe Gnadenteich

Kui enne 1. juulit ei võinud jalgratturid vöötrajal üldse sõita, siis uues liiklusseaduses selline keeld puudub. Paljud ratturid ongi selle teadmise endale kõrva taha pannud ning liiguvad ülekäiguradadel võrdselt jalakäijatega.


Tegelikult peab jalgrattur vöötrada ületades jälgima, et autosid ei tuleks. Autojuhil ei ole mingisugust kohustust jalgratturile teed anda, vahendas Reporter.ee. Paljud rattasõitjad pole sellest aga kuulnudki.

Nii mõnigi seadust mitte tundev jalgrattur on selle tõttu juba auto alla jäänud. «Viimasel ajal on juhtunud ka liiklusõnnetusi, kus jalgrattur on jalakäijaga kokku põrganud. Siinkohal tahaks meelde tuletada seda, et kui jalgratturid ülekäigurada ületavad, siis nad peavad seda tegema jalakäija kiirusel,» selgitas Lõuna prefektuuri liikluspolitsei juht Ove Saar.

Kõige kindlam on ratas käe kõrvale võtta ja jala üle tee minna, nii annavad autod ka teed. Uues liiklusseaduses on aga veel üks punkt, mis teadmatuid autojuhte vihale ajab. Nimelt ei pea jalgrattur enam sõitma jalgratta teel, vaid võib sõita ka sõiduteel isegi siis, kui jalgrattatee on sealsamas kõrval olemas.

Eelistada tuleks aga siiski jalgrattateed. Ka soovitab politsei jalgratturitel kiivrit kanda, kuigi seadus nõuab seda vaid alla 16-aastastelt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles