Eesti ei nõua Moskvalt okupatsiooni eest kompensatsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilledest punalipp ning sirp ja vasar
Lilledest punalipp ning sirp ja vasar Foto: SCANPIX

Vaatamata Moskva kõrge ametniku sellesisulistele väidetele ei ole Eesti esitanud Venemaale mingeid ametlikke nõudmisi okupatsioonikahjude hüvitamiseks.

«Eesti ei ole esitanud Venemaale ühtegi ametlikku taotlust okupatsioonikahjude eest hüvitise saamiseks,» kinnitas välisministeeriumi pressiesindaja BNSile.

Venemaa presidendi juures tegutseva poliitrepressioonide ohvrite rehabiliteerimise komisjoni juht Mihhail Mitjukov rääkis esmaspäeval Interfaxile, et Baltimaades on nõukogude okupatsiooni tekitatud kahjude kokkuarvamisega tegelenud spetsiaalsed riiklikud ja valitsusvälised komisjonid.

«Vilniuse pretensioonid meie riigi suhtes küünivad 20 miljardi USA dollarini, Riial 200 miljardi dollarini, Tallinnal nelja miljardini keskkonnakahjude eest pluss 250 000 dollarit iga represseeritu eest,» viitas ta.

Mitjukovi kinnitusel on sedalaadi pretensioonid ebaõiglased ja põhjendamatud. Venemaa oli tema kinnitusel ise totalitaarse režiimi ohver ning kannatas selle tõttu teiste Nõukogude Liidu vabariikidega samas ulatuses, kui mitte enam.

2000. aastal võttis Leedu seim vastu seaduse, milles Leedu valitsust kohustati alustama Venemaaga kõnelusi kompensatsiooni üle. Leedu on poole sajandi pikkuse okupatsiooniaja hüvitise suuruseks arvutanud 80 miljardit litti ehk 23,5 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles