Kuressaare sõdib majade veidra numeratsiooni eest

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanumbrite vahetusel võib hoonel korraga olla kaks numbrit.
Majanumbrite vahetusel võib hoonel korraga olla kaks numbrit. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Maa-amet nõuab hädaabi osutamise parandamiseks Kuressaares majade nummerdussüsteemi korrastamist, linnavalitsus aga krunte massiliselt ümber nimetada ei kavatse.

Maa-ameti aadressiandmete osakonna juhataja kohusetäitja Mall Kivisalu sõnul võivad ebaloogiliselt paiknevad majanumbrid häirida hädaolukordades kiire abi osutamist, kuna õiget maja ei leita piisavalt kiiresti üles, kirjutab Saarte Hääl.

Praeguse seisuga Kuressaare linnavalitsus muudatustega kaasa minna ei soovi, põhjendades segaselt paiknevaid majanumbreid peamiselt ajaloolise taustaga. Abilinnapea Kalle Koovi sõnul on nii väikses linnas nagu Kuressaare inimesed, ka päästjad, kehtiva süsteemiga kursis.

Linnavalitsus püüab teha nii vähe muutusi kui võimalik, kuid samas piisavalt, et aadressiandmed oleks korrektsed, selgitas abilinnapea. Aadressiandmed peavad olema üheselt arusaadavad, sõnas Koov, kuid see ei tähenda, et need peaksid minema vastuollu varasemate traditsioonidega.

Muinsuskaitse Saaremaa vaneminspektori Mihkel Koppeli sõnul on Kuressaare ajalooline info seotud majade numbritega, nii on see olnud linna loomisest saati. Muinsuskaitsja lisas, et numbrite vahetamine tooks kaasa palju segadust ja see ei ole seda pingutust väärt. «See on jabur, me ei anna numbrite vahetamiseks kooskõlastust,» ütles Koppel.

Kuressaare vanalinnas on mitmeid tänavaid, kus paaris ja paaritud majanumbrid ei ole alati teine teisel pool tänavat. Selliseid maju on nii Komandandi kui ka Garnisoni uulitsal.

Maa-ametnik Mall Kivisalu sõnul hakatakse nüüd uurima, kas omavalitsuste antud põhjendused on piisavad, et tänavanimed või majanumbrid muutmata jätta. Hetkel ei ole nende käsutuses meetodeid, mis sunniksid omavalitsusi aadresse muutma, kuid alates järgmisest aastast on võimalik omavalitsusi ka sundida hoonete ja katastriüksuste koha-aadresse muutma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles