Pajula: riikliku pensionisüsteemi lõpp on lähedal

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid.
Pensionärid. Foto: SCANPIX

SEB ökonomist Hardo Pajula ütles Kuku raadio hommikuprogrammile riigi suurenevaid sotsiaalkulutusi kommenteerides, et inimestel ei maksa riiklikule pensionisüsteemile lootma jääda.

«Riikliku pensionisüsteemi lõpp on lähedal,» rääkis Pajula. «Riiklik pensionisüsteem on osa nähtusest nimega heaolu- või hoolekanderiik, mis pärast Teist maailmasõda on Euroopas arenenud ning mille meie viimase paarikümne aasta jooksul üle võtnud oleme. Kogu see asjaajamine tundub olevat oma lõpule üsna lähedal.»

Pajula hinnangul ei maksa riigi abile loota. «Riigi rahandus tervikuna on sisuliselt ju püramiidskeem ning töötab sarnaselt igale püramiidskeemile vaid siis, kui altpoolt juurdetulijaid on rohkem. Euroopa demograafiline situatsioon näitab aga elanikkonna vananemist ja töötegijatest maksumaksjate arvu vähenemist, siit algavadki probleemid,» rääkis Pajula.

Veidi aitavad Pajula hinnagul riigi pinged vähendada pensionisambad, kus inimesed endale vanaduspäevadeks raha koguvad. «See on kiiduväärne, ent tervikuna sellest palju abi pole,» hindas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles