Saarts: kriitilist mõtlemist peetakse Eestis riigile kahjulikuks

Anneli Ammas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetaja tundi andmas.
Õpetaja tundi andmas. Foto: Peeter Kümmel /Sakala

Tallinna Ülikooli õppejõu Tõnis Saartsi hinnangul on viimasel ajal Eestis levinud hoiak, et kriitilise arvamuse avaldamine oleks justkui riigile ja selle mainele kahjulik.

Uut gümnaasiumi ühiskonnaõpetuse õpikut kirjutava Tallinna Ülikooli õppejõu Tõnis Saartsi sõnul ei saa väita, et ühiskonna ja ajaloo õpetamine on vene koolis oleks olulisem kui eesti koolis.

«Ajaloo puhul on ehk vene koolides oma eripära ja vene õpilasi ehk tulebki rohkem järjele aidata, sest nende kodune taust on erinev. Vene laste vanemad ja vanavanemad ei jutusta neile kodus harilikult oma isiklikest kogemustest seoses Eesti ajaloo pöördepunktidega, nagu seda võib täheldada eesti kodudes. Ühiskonnaõpetuses aga pole sisulist erinevust,» põhjendas ta.

Peamine probleem on Saartsi arvates see, et Eesti koolides, sõltumata õppekeelest, ei õpetata eriti julgelt oma arvamust avaldama ja kriitiliselt ühiskonnasjade üle arutlema ning neid analüüsima. «Käisin paar aastat tagasi loenguid andmas Viini Ülikoolis ja põhiline vahe sealsete üliõpilaste ja meie tudengite vahel oli see, et austria üliõpilased esitasid pidevalt küsimusi ja tihti väga kriitilisi küsimusi, kahtlesid, ei kartnud väljendada oma seisukohti, vaidlesid, jne.»

Politoloogi hinnangul pole see kaugeltki ainult kooli probleem, vaid kirjeldatu tuleneb ka Eesti ühiskondlikust taustsüsteemist. «Viimastel aastatel võtab minu meelest Eestis järjest enam maad hoiak, et kriitiline arvamuse avaldamine oleks justkui Eesti riigile ja tema mainele kahjulik. On pandud paika selged raamid, mis on "õige ja eestimeelne mõtlemine" ja mis ei ole,» selgitas ta. Noored võtavad selle suhtumise omaks ja oskus ning vajadus kriitiliselt ümbritsevat jälgida haihtub koos sellega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles