Ringhäälingud pärjasid Mati Talvikut Kuldmikrofoniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Talvik (11. aprillil 1942-25.juuli 2018)
Mati Talvik (11. aprillil 1942-25.juuli 2018) Foto: Peeter Langovits

Eile pärjati Eesti Ringhäälingute Liidu auhinnaga Kuldmikrofon 40 aastat teleekraanil säranud vanameistrit Mati Talvikut, kes veab tänaseni ETVs ajaloolist saadet «Eesti aja lood».


1926. aasta 18. detsembril alustas Tallinnas Pikal tänaval eetritööd osaühing Raadio Ringhäälingute Stuudio. 82. aastapäeva puhul peeti eilne auhinnatseremoonia just sealsamas Pikal tänaval praeguses Texase pubis.

Eesti Ringhäälingute Liidu üldkoosoleku otsusega pälvis sel aastal auhinna – ehtsa kullaga kaetud savist mikrofoni ja 20 000 krooni – telelegend Mati Talvik.

Ringhäälingute liidu tegevdirektor Urmas Loit tõi otsust kommenteerides välja, et auhinna sai väga staažikas tegija. «Tema viimaste aastate saadete märksõna on ajalugu ja tema elutöö esiletõstmine seondub ka Eesti Vabariigi 90. aastapäevaga,» märkis ta.

Talviku kinnitusel on ta «Eesti aja lugusid» tehes õppinud, et aeg on küps keerulistest asjadest rääkimiseks ning peale on kasvanud võimekas noorte ajaloolaste põlvkond, kes teeb seda väga kompleksivabalt. Mees kavatseb sarjaga ka edaspidi jätkata.

Kõige suuremaks saavutuseks teletöös peab Talvik aga seda, et on nii kaua üldse vastu pidanud. «Praegu jookseb juba 41. aasta,» tunnistas mees särasilmselt ning lisas, et tähtis aeg oli tema jaoks ka 80ndate lõpp.

«See oli pöördeline aeg, kui me koos Märt Müüri, Uno Maasika ja Aarne Rannamäega «Vaatevinklit» tegime,» meenutas ta saadet, mille vaadatavus tõusis tolle aja kohta  rekordilise 86 protsendini. «See oli jõuline ja väga täpselt ajastusse sobinud saade,» lausus Talvik.

Praegustest teletegijatest peab ta andekateks nii Aarne Rannamäed, Vahur Kersnat, Mihkel Kärmast kui ka Urmas Vainot. «Vaino üks ampluaa on «Erisaade», aga ta teeb ka suurepäraseid «Tähelaevu»,» kiitis Talvik.

Vabal ajal mälumängu harrastaval Talvikul ei ole veel plaaniski teletööd maha panna. «Ikka edasi, mul jõudu on, mis ma seal kodus passin,» naeris ta.

Kuldmikrofon

•    Antakse alates 1996. aastast välja 18. detsembril, Eesti rahvusringhäälingu aastapäeval. Auhinna saab silmapaistev raadio või televisiooni eetriajakirjanik.
•    Kuldmikrofoni võib saada nii elutöö kui ka ühekordse silmapaistva saavutuse eest vaid ühe korra elus.
•    Kuldmikrofoniga kaasneb ka rahaline preemia. Talvikut premeeriti 20 000 krooniga.
•    Auhinnasaaja valib Eesti Ringhäälingute Liidu üldkoosolek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles