Relvavennad mälestasid langenud sõdurit

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvavennad mälestasid langenud kapral Agris Hutrofi.
Relvavennad mälestasid langenud kapral Agris Hutrofi. Foto: Kaitseväe peastaap

Tuhatkond Helmandis teenivat koalitsioonikaaslast kogunes täna pärastlõunal mälestustseremooniale Camp Bastionis, et avaldada austust 15. oktoobril langenud kapral Agris Hutrofile.

Tseremooniast võtsid osa koos eestlastega Helmandi väekoondises teenivad üksused ja Edela Regionaalse Väejuhatuse ülem kindralmajor John A. Toolan, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Samaaegselt mälestati langenud Eesti kaitseväelast ka Lashkar Gah’s, kus asub Helmandi väekoondise staap ning Shawqatis, kus asub lahingugrupi staap.

«Kapral Hutrof oli sõdur, kes kandis endas parimaid omadusi nii kaitseväelasena kui eestlasena. Ta oli väga kõrgelt hinnatud kõigi oma kaasvõitlejate poolt. Ehkki Eesti jalaväekompanii on olnud minu alluvuses väga lühikest aega, on minu jaoks muljetavaldav eestlaste kindlameelsus ja järjekindlus eesmärgi saavutamisel. Kapral Hutrof on eeskujuks kõigile, näidates kõrgeimat kvaliteeti,» ütles Kuningliku Šoti rügemendi 3. pataljoni ülem kolonelleitnant Ed Fenton. «Me jääme temast puudust tundma, nii nagu ka Eesti jalaväekompanii liikmed ning me oleme oma mõtetes koos tema perega rasketel aegadel.»

Täna öösel saadavad kapral Hutrofi sarga kodumaa poole teele tema võitluskaaslased jalaväekompaniist, rahvuslikus logistilises toetuselemendis teenivad kaitseväelased, Camp Bastionis ja Camp Leatherneckis teenivad Eesti kontingendi kaitseväelased ning Suurbritannia üksus, mille koosseisus eestlased teenivad.

«Jagu, milles Agris teenis, hoiab väga palju ühte. Koos olime me 24/7 ja seetõttu on Agris meile nagu vend. See on raske, et teda enam meiega ei ole ja me ei unusta teda kunagi,» ütles langenud kaaslast meenutades nooremveebel Tanel Vichterpal, kapral Agris Hutrofi jaoülem.

Sark kapral Hutrofi põrmuga jõuab Eestisse neljapäeva õhtupoolikul.

Kapral Agris Hutrof langes 15. oktoobril Afganistanis NATO operatsioonil lahinguülesandeid täites.

Helmandi provintsis teenivad kaitseväelased viisid läbi Helmandi väekoondisesse kuuluva pataljoni lahingugrupi operatsiooni käigus jalgsipatrulli oma vastutusalas, kui neid ründasid Afganistani valitsusvastased mässulised. Kahes lahingkontaktis said lisaks kapral Hutrofile haavata veel kolm Estcoy-12 kaitseväelast. Rünnakus haavata saanud kaitseväelastele osutati kohe esmaabi ning evakueeriti kiiresti helikopteriga Camp Bastioni välihospidali.

Vaatamata jõupingutustele ei õnnestunud arstidel Estcoy-12 kuulipilduri abi kapral Agris Hutrofi elu päästa.

Hetkel teenib Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsi keskosas asuvas patrullbaasis Wahid Estcoy-12, mille kaitseväelased alustasid teenistust käesoleva aasta mais. Eesti jalaväekompanii peamised ülesanded on domineerida ja puhastada oma vastutusala valitsusvastastest mässulistest, kindlustada kohaliku kogukonna turvalisus ning jätkata koostööd Afganistani julgeolekujõudude ja valitsusega.

Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles