Perede arengukava seab eesmärgiks rahvaarvu suurendamise

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Valitsus kiitis täna heaks «Laste ja perede arengukava 2012–2020», mille üldeesmärk on laste ja perede heaolu suurendamine ning elukvaliteedi tõstmine, soodustades seeläbi laste sünde, mis on Eestile demograafiliselt väga oluline.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur märkis arengukava kommenteerides, et meie ees seisvad väljakutsed nii rahvaarvu suurendamisel, abi vajavate perede ja laste toetamisel ning paljudes muudes perepoliitilistes küsimustes on suured.

Omades tahet teha asju tänasest paremini ning tehes seda koostöös, on Pevkuri hinnangul meil suur võimalus jõuda lähemale olukorrani, et meie riigis elavad rahulolevad pered ning õnnelikud lapsed.

Lisaks vanemahüvitisele ja loodavale vanemapension on tema sõnul vaja ka rõhuasetust esmasele ennetusele, et üha vähem lapsi ja peresid oleks silmitsi keeruliste probleemidega. «Samuti vajame paremini toimivat toetuste süsteemi, mis aitaks rohkem neid, kes rohkem abi vajavad, kvaliteetsemaid teenuseid perede abistamiseks, toimivamat lastekaitset ja palju muud,» sõnas minister.

«Laste ja perede arengukava 2012–2020: Targad vanemad, toredad lapsed, tugev ühiskond» koostati selleks, et tagada Eesti laste-ja perepoliitika professionaalsus, terviklikkus ja järjepidevus.

Arengukava on vajalik, et lastele ja peredele suunatud riiklikud tegevused oleksid paremini kooskõlas, avalikud teenused oleksid sihtgrupile kättesaadavad ning laste ja perede vajadused oleksid ühiskonnas arusaadavamad.

Tegevuste elluviimisel tõhustatakse lastekaitsesüsteemi, toetatakse positiivset vanemlust, pakutakse peredele tuge majandusliku olukorra parandamiseks ning luuakse võimalusi töö-, pere- ja eraelu paremaks ühitamiseks. Suurt rõhku pannakse ennetavate ja tõenduspõhiste teenuste arendamisele.

Arengukava raames jätkatakse tööd uue lastekaitse seaduse koostamisega, arendatakse välja väärkoheldud laste diagnostikasüsteem ning käivitatakse positiivse vanemluse programm.

Kohaliku omavalitsuse lastekaitsetöö toetamiseks ja efektiivsete teenuste kättesaadavuse tagamiseks luuakse laste ja perede nõuandekeskused. Käsile võetakse mahuka peretoetuste ja teenuste kontseptsiooni «rohelise raamatu» koostamine, töötatakse välja peresõbraliku tööandja tunnistus ning arendatakse lapsehoiuvõimalusi. Palju rõhku pannakse elanikkonna teadlikkuse tõstmisele ning spetsialistide pädevuse arendamisele.

Arengukava koostamisse on panustanud üle saja eksperdi, kaasatud on olnud mitmed ministeeriumid, laste ja perede heaolu eest seisvad organisatsioonid, vabaühendused, teadusasutused, erialaeksperdid, otsene sihtrühm, ehk lapsed ja noored jpt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles