Teadur: Gaddafi võis sellise lõpuga arvestada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muammar Gaddafi
Muammar Gaddafi Foto: SCANPIX

Kuna Liibüa endine diktaator Muammar Gaddafi ütles juba ülestõusu alguses, et võitleb kas võidu või surmani, võis ta sellise lõpuga arvestada, ütles kaitseuuringute keskuse teadur Erik Männik.

Erinevalt teistest diktaatoritest, kes on oma riigist lahkunud, kui asjad on halvasti, püsis Gaddafi Tripolis praktiliselt kuni selle langemiseni, rääkis Männik saates «Ringvaade», vahendasid ERR Uudised.

«Seetõttu võiks arvata, et ta oli võib-olla isikuna suurem kui mõned teised diktaatorid –  lahenegu nii või teisiti, tema on riigi juht ja riigist ei lahku,» lausus teadur.

Ta tõi välja, et diktaator ei kasutanud ülestõusnute vastu ka keemiarelva, ehkki oli teada, et tema režiimi kätte jäi kümmekond tonni sinepigaasi.

«Sellest võiks teha järelduse, et ta ikkagi võitles mingite reeglite piires ja hoidus teatud asjade tegemisest, võib-olla ta mõtles sellele, mis saab siis, kui ta võidab ja edasi diktaatoriks jääb – on teatud asju, millest pole enam tagasiteed,» selgitas Männik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles