Gaddafi maetakse täna kiiresti ja salajasse paika

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänaste ajalehtede esilehtedel üle maailma on valdavalt uudis Liibüa eksdiktaatori Muammar Gaddafi surmast. Pildil ajaleht Pakistan Today.
Tänaste ajalehtede esilehtedel üle maailma on valdavalt uudis Liibüa eksdiktaatori Muammar Gaddafi surmast. Pildil ajaleht Pakistan Today. Foto: SCANPIX

Liibüa endine diktaator Muammar Gaddafi maetakse maha täna, riigi peaministri Mahmoud Jibrili sõnul on tseremoonia salajane.

Riiki 42 aastat raudses haardes hoidnud 69-aastane Gaddafi maetakse kiiresti ja salajasse paika, vahendas Reuters.

«On aeg alustada uue Liibüaga, ühendatud Liibüaga,» deklareeris Jibril. «Üks rahvas, üks tulevik.»
Ametnike sõnul kuulutatakse Liibüa ametlikult vabaks homme.

Gaddafi suri eile sünnilinna Sirte lähistel pähe saadud kuulitabamuse tagajärjel. Jibrili sõnul pole päris selge, kes fataalse lasu tegi.

Umbes 17 või 20 Gaddafi poolehoidjat tapeti või võeti kinni koos temaga. Näiteks said surma eksdiktaatori relvajõudude juht Abu Bakr Younus ja Gaddafi poeg Mutassim Gaddafi. Vahevalitsuse sõdurid võtsid kinni Gaddafi pressiesindaja Moussa Ibrahimi ja nõuniku Ahmed Ibrahimi.

Gaddafi poeg Saif al-Islam, kellest eksdiktaator tahtis teha oma mantlipärijat, võeti kinni, kui tema konvoi sattus Briti õhujõudude rünnaku sihtmärgiks Sirte lähistel.

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama märkis, et türannia tume vari on haihtunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles