Minister peab rongavanemate nimekirja vajalikuks

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Justiitsminister Kristen Michal peab elatisraha võlgnike avalikku nimekirja vajalikuks, kuna see aitab kaitsta laste huve ning sellele ei ole hetkel leitud võlgnike põhiõigusi vähem riivavat, aga sama eesmärki täitvat alternatiivi.

Elatise võlgniku nime avaldamine ei ole karistus, vaid täitemenetluses kasutatav mõjutusvahend, sundimaks võlgnikku elatist tasuma, seisab justiitsminister Kristen Michali vastuses õiguskantsler Indrek Tederile.

Samas tunnistab minister, et selle mõjutusvahendi positiivset tulemust ei ole võimalik statistiliselt hinnata. Ka leiab Michal, et nime ja isikukoodi veebis avalikustamine on elatise võlgnikule oluliselt leebem mõjutusvahend kui tema suhtes kriminaalmenetluse läbiviimine.

«Olukorras, kus teine vanem ei soovi võlgnikust vanema suhtes kriminaalmenetluse algatamist, säilib tal võimalus mõjutada võlgnikku võlga tasuma läbi viimase nime avaldamise avalikul veebilehel. Seega on last kasvatavale vanemale seeläbi tagatud võimalus kasutada võlgniku suhtes mõjutusvahendit, mis riivab viimase põhiõigusi oluliselt vähem kui kriminaalmenetlus.»

Ka leiab minister et elatisvõlgnike nimede avalikustamine preventiivse meetmena toimib. «Samas ei ole võimalik hinnata, milline arv isikuid tasuvad võlgnevuse seetõttu, et nad ei soovi oma andmete sattumist avalikku elatisvõlgnike nimekirja ja kui palju võlgnikke tasuvad oma võlgnevused muudel põhjustel. Ka infotehnoloogiliselt ei ole kahjuks võimalik välja selgitada, kas nimekirjas olevad isikud on hakanud oma võlgnevusi aktiivsemalt likvideerima või mitte,» tõdeb Michal.

Rongavanem koolikiusu aluseks ei saa
Õiguskantsleri hinnangul võib elatise maksmise kohustust mittetäitva vanema nime avalikustamine lapsel tekitada häbimärgistatuse tunnet ja saada aluseks koolikiusamisele. Ka võib see Tederi arvates halveneda lapse ja elatist mittemaksva vanema suhted pärast võlgniku nime avalikustamist.

«Koolivägivalla üks levinumaid põhjusi on lapse väga kehv sotsiaalne ja majanduslik positsioon. Nimetatu on otseses seoses ühe vanema poolt lapse ülalpidamiseks mõeldud elatise mittemaksmisega,» vastas minister Tederi kriitikale.

Juhul kui vanem lapsele elatist ei maksa, satub last kasvatav vanem sageli majanduslikult keerulisse olukorda. «Seetõttu ei ole last kasvataval vanemal võimalik osta lapsele sobivaid kooliriideid, vajalikke koolitarbeid ja lapsel ei ole võimalik osaleda ka kooliüritustel. Järelikult on kirjeldatud olukorras lapse sattumise tõenäosus koolivägivalla ja tagakiusamise ohvriks mitu korda suurem kui põhjusel, et elatist mittemaksva vanema nimi ja isikukood on avaldatud elatisvõlgnike nimekirjas,» põhjendab Michal oma seisukohta.

Justiitsministri kinnitusel ei takista vanema nime avalikustamine last võlglasest vanemaga edasi suhtlemast. «Kuna enne vanema nime avalikustamist on ta pikema perioodi jooksul jätnud lapsele elatise maksmata, on laps tõenäoliselt nimetatud asjaolust juba teadlik. Seega ei muuda nime avalikustamine lapse ja võlgnikust vanema suhteid. Juhul, kui aga laps on vanuses, mil ta ei mõista veel asjaolu, et tema ülalpidamiseks ei ole teine vanem välja mõistetud elatist maksnud, ei muuda lapse suhet nimetatud vanemaga halvemaks ka asjaolu, et vanema nimi avaldatakse elatisvõlgnike nimekirjas,» kinnitab minister.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles