McCain: Gaddafi tapmine peaks diktaator Putini ärevaks tegema

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA senaator John McCain 29. septembril pressikonverentsil Liibüa pealinnas Tripolis.
USA senaator John McCain 29. septembril pressikonverentsil Liibüa pealinnas Tripolis. Foto: SCANPIX

USA vabariiklasest senaator John McCain, kes kandideeris 2008. aasta presidendivalimistel Barack Obama vastu, ütles intervjuus BBC-le, et Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi tapmine peaks Venemaa peaministri Vladimir Putini ja teised diktaatorid maailmas ärevaks muutma.

«Kevad pole praegu ainult Araabia maades,» tõdes McCain ajalehe San Francisco Chronicle teatel.

«Usun, et diktaatorid üle terve maailma, teiste seas Bashar al-Assad (Süüria riigipea - toim.), vahest ka härra Putin ning võibolla mõned hiinlased, aga võibolla nad kõik, on nüüd veidi rohkem närvilised,» leidis McCain.

1969. aastal riigipöördega Liibüas võimule tulnud kolonel Muammar Gaddafi tapeti eile pärast kaheksa kuud väldanud relvakonflikti, milles hukkus tuhandeid inimesi.

59-aastane endine KGB ohvitser Vladimir Putin on olnud Venemaal võimul alates 2000. aastast, neist kaheksa esimest aastat presidendina ning seejärel peaministrina. Järgmisel aastal vahetab Putin presidenditoolil välja oma marioneti Dmitri Medvedevi. Selle sammuga võib Putinist saada kõige pikaajalisem Venemaa valitseja alates bolševistlikust diktaatorist Jossif Stalinist.

«Usun, et see on väga võimalik, et me näeme varsti inimesi protestimas selle valitsuse vastu, mis kindlasti ei ole ses mõttes demokraatlik, nagu Venemaa inimesed pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist lootsid näha,» lisas McCain.

«Ma ei julge ennustada Venemaal relvastatud ülestõusu või midagi taolist, aga silmatorkavat rahulolematust ja proteste näeme me varsti paljudes riikides,» uskus McCain.

Vaata John McCaini intervjuud BBC-le!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles