Niinistöst ja Biaudet’st said ametlikud presidendikandidaadid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauli Niinistö
Sauli Niinistö Foto: SCANPIX

Soome Koondpartei nimetas täna oma ametlikuks presidendikandidaadiks Sauli Niinistö, Rootsi Rahvapartei kandidaat on Eva Biaudet.

Niinistö rääkis, et ei toeta ühisvaluuta maha matmist. Nakkuse levimine ei peatu ka siis, kui euro täiesti ümber kukuks, selgitas ta Ilta-Sanomate vahendusel.
«Ei päästepakettidele, ausse tuleb tõsta lepingu põhimõtete austamine,» rääkis Niinistö. «Väike liikmesriik võib keisrile tuletada meelde asjalikku riietumist.»

Niinistö ütles välja oma suhtumise Soome võimalikku NATO-liikmelisusesse. «NATO. Räägime nüüd selle selgeks. Seda topitakse mulle vägisi kurgust alla. Ma ei neela seda alla ka praegu.»
Biaudet alustas programmkõnet Nobeli rahupreemia laureaadi Desmond Tutu sõnadega. Ta rõhutas, et tahab teha Soomest avatud riigi.

Ma ei taha minna üldistuste teed ja keeldun kasutamast hirmutamise propagandat, rääkis ta ja lisas, et ei soostu uskuma, et lahendust kõigile probleemidele on teha Soomest suletud riik.

Soome sotsiaaldemokraatide presidendikandidaat on Paavo Lipponen ja Põlissoomlaste oma Timo Soini ning rohelistel Pekka Haavisto, vahendas YLE.

Keskerakond teatab oma kandidaadi nime ametlikult 29. oktoobril. Ainsana pürgib sellele kohale Paavo Väyrynen.

Vasakliit valib oma kandidaadi novembris.

Kristlike demokraatide esindaja rääkis suvel, et erakond oma kandidaati ei esita.

Soome presidendivalimiste esimene voor on 22. jaanuaril 2012. Kui ükski kandidaat üle 50 protsendi poolthääli ei kogu, siis korraldatakse 5. veebruaril teine hääletusvoor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles