Kiisler: Hiiumaa eeskuju peaks järgima ka teised omavalitsused

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kiisler
Siim Kiisler Foto: Artur Sadovski

Regionaalminister Siim Kiisleri sõnul seab Kärdla linnavolikogu otsus alustada Hiiumaal omavalitsuste ühinemisläbirääkimisi õnnestumise korral Hiiumaa kõigile teistele maakondadele eeskujuks.

Kiisleri sõnul toetab ta ühtse Hiiumaa ideed, sest tegelikult toimib saar ka praegu ühtsena ja tänased viis omavalitsust on isegi mõneti kunstlik halduskorraldus.

Ta lisas, et raha on alati vähe, aga sellise ühinemise puhul ei kulutata seda enam üksteisega konkureerimisele.

Ühinemise teoks tegemine näitaks Kiisleri hinnangul sealsete linna- ja vallajuhtide riigimehelikkust, mis peaks olema eeskujuks ka kõigile teistele omavalitsusjuhtidele.

Riigikogus regionaalministri ettepanekul vastu võetud seaduse kohaselt makstakse iga liituva omavalitsuse kohta ühinemistoetust kuni 265 000 eurot. Lisaks on ühinenud omavalitsustele regionaalsete investeeringutoetuste programmist ette nähtud suurem toetus.

Samuti lisati kohalike omavalitsuste investeeringutoetuste KOIT kava 2009-2012 eeltaotluste hindamisel ühinenud kohaliku omavalitsuse projektidele juurde täiendavaid boonuspunkte.

Regionaalministri hinnangul on tulevikus mõistlik siduda erinevaid regionaaltoetusi senisest rohkem omavalitsuste ühinemistega.

«Seni, kuni pole otsustatud haldusreformi läbiviimist, tuleb selliseid vabatahtlikke ühinemisi igati toetada. Ka järgmise perioodi eurorahade jagamisel peaks selliseid ühinemisi senisest veelgi rohkem väärtustama,» ütles Kiisler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles