Breiviku tegu korrata ähvardanud eestlane sai šokivangistuse

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Amtus kohtus.
Alar Amtus kohtus. Foto: PRIIT SIMSON/PM/SCANPIX BALTICS

Harju maakohus mõistis täna süüdi mehe, kes suvel ähvardas massimõrvar Anders Breiviku eeskujul lõhata pommi Riias.

Kolm päeva pärast Anders Breiviku kurikuulsat veretööd Norras tänavu 22. juulil helistas Alar Amtus (49) hilisõhtusel ajal Harjumaalt Jüris asuvast korterist oma telefonilt hädaabinumbrile 112 ja teatas, et täpselt selline asi, mis toimus Norras, leiab aset kolme tunni pärast Läti pealinnas Riias.

Amtus pidas siinkohal silmas Breiviku poolt Oslo valitsuskvartalis plahvatama pandud pommi, mille tõttu hukkus seitse inimest. Et Amtuse isiku kindlakstegemine ja tabamine oli sealjuures vaid minutite küsimus, ei toonud mehe poolt tehtud pommiähvardus Riias kaasa siiski inimeste laiemat evakuatsiooni.

Selle asemel pidi ähvardaja uurijatele oma tegu põhjendama ja talle esitati süüdistus avaliku korra raskes rikkumises lõhkeseadeldisega ähvardamisega. Harju maakohus mõistis tänase otsusega Amtusele kokkuleppemenetluse korras aastase vangistuse. Sellest kuulub reaalselt ärakandmisele kolm kuud.

Karistuse kandmise alguse ajaks loetakse mehe kinnipidamise päev ehk 26. juuli. Maksimumkaristus sellise teo eest olnuks viie aasta pikkune vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles