Briti kunstnik pani sõdurite mõtted näitusele

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Manchesteri sõjamuuseumi värskel näitusel saab külastaja kaasaegsest sõjast ülevaate paberitükkidelt, millele on kirjutanud Afganistanis teenivad Briti sõdurid, vahendab uudistevõrk AFP.


50-aastane endisest eriväelasest kunstnik Derek Eland külastas Helmandis teenivaid Briti sõdureid jaanuaris. Ta palus neil kirjutada paberile kõigest, mis nende mõtteis mõlgub – alates Talibaniga võitlemisest ja lõpetades perekondadega kodus.

Tulemuseks on 400 kaarti, mida Eland nimetab kaasaegse konflikti autoportreeks ja millega ta märgib kümne aasta möödumist Afganistani sõja algusest.

Elandi sõnul tahtis ta pääseda eesliinil teenivate sõdurite peadesse. Selle nimel külastas ta kuu aja jooksul erinevaid Briti üksusi Helmandis ning veenis seal sõdureid oma emotsioone paberitel jagama. «Ma kartsin, et kui nad kirjutavad, siis nad kirjutavad midagi sellist, mida nad arvavad, et inimesed tahavad kuulda, või siis, midagi, mis rõõmustaks armeed, ma sain täieliku üllatuse,» kirjeldab kunstnik.

Kirja pandud sõnumite seas on nii proosalisi kui väga emotsionaalseid, nii tahumatuid kui poeetilisi. «Edasi minemine võinuks tähendada surma läbi teeäärse pommi. Teed mööda tagasi minemine võinuks tähendada surma läbi käsirelvade tule,» ütleb üks paberitükk.

«Ma pidin langetama kiire otsuse. Harva oma elus olen ma tundnud end nii üksi või nii hirmununa,» märgib teine.

Kolmas aga tunnistab: «On raske selgitada, mis tunne on saada teada, et üks su sõpradest sai pihta. On lihtne tunda, et sina saad olema järgmine.»

Neljas teatab lihtsalt: «Ma olen jalaväelane, kelle õlgadel on põrgu.»

Leidub ka kaarte, millel on mõeldud hoopiski kodus ootavatele lähedastele ja mõnikord ka kaunis humoorikas toonis. «Kallis ema, ilm on meeldiv, kohalikud sõbralikud, toit fantastiline,» kuulutab üks paber.

Elandi arvates teeb need paberid eriliseks asjaolu, et ta andis sõduritele oma sõnumi kirjapanekuks aega vaid 15-20 minutit. «Nad valasid neile kaartidele sõna otseses mõttes mõtted, mida nad oma peades kandsid,» räägib ta.

Näitus «Läbi meie oma sõnade: sõdurite mõtted Afganistanist» jääb Manchesteri sõjamuuseumis avatuks tuleva aasta 24. juunini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles