ERR: Paikuse vald plaanib rajada kiviaja teemapargi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil kiviaegse külaelu taaskehastamine Pärnu hansapäevadel.
Pildil kiviaegse külaelu taaskehastamine Pärnu hansapäevadel. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Paikuse vald soovib alale, kust leiti umbes 11 000 aasta taguse püsiasustuse jäljed, rajada kiviaja küla teemaparki.

Umbes 11 000 aasta vanuse asustuse jäljed leidis Paikuse vallast Reiu jõe suudmest arheoloog Aivar Kriiska 2000. aastal, väljakaevamisteni viisid aga ühe Pärnu koolipoisi leitud kiviaegsed esemed, vahendab ERR Uudised.

2008. aastal nõustus Riigimetsa Majandamise Keskus kahe ja poole hektari suuruse maatüki vallale tasuta üle andma, kuid praeguseks on jõutud sinnamaani, et kuna riik soovib anda maa hoonestusõigusega, peaks Paikuse vald siiski tasuma viis protsenti maa turuhinnast ehk umbes 3000 eurot aastas, mis käiks aga vallale üle jõu.

Paikuse vallavanema Kuno Erkmanni sõnul oleks teemapark uhkuseks kogu Eestile, sest 11 000 aasta vanuseid  elupaiku pole Eestis just palju leitud – niisama vanaks loetakse Pulli küla, kuid arhelooog Aivar Kriiska on arvamusel, et kõnealune asustus võib mõnevõrra vanemgi olla.

Vald on maatüki projektidele ja planeeringutele kulutanud juba 40 000 eurot ning küsinud edutult toetust PRIAst ja piirkonna konkurentsivõime tugevdamise meetmest, seega tuleb kiviaja küla veel mõnda aega oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles