Geograaf: Eesti haldusjaotust on ajale vastavaks muudetud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kollaaž Katri Karing

Eesti haldusjaotust on pidevalt muudetud, püüdes seda iga kord teha oma aja vajadustele kõige paremini vastavaks, rääkis Tallinna Ülikooli geograafiaprofessor Hannes Palang.

Peaminister Andrus Ansip ütles eilses Postimehes haldusreformi vajadust maha laites, et Eestis on kohalike omavalitsuste kujunemine kestnud umbes 1500 aastat ja seda struktuuri lõhkudes käituksime nagu tüüpilised vallutajad. Tema sõnul peetakse ajalooliselt väljakujunenud omavalitsuste struktuuri enamikus riikides nii tähtsaks, et seda kergekäeliselt vaid teenuste parema pakkumise huvides lõhkuma küll ei minda.

«Ansipil on selles osas kindlasti õigus, et haldusjaotus on ajaloo jooksul välja kujunenud, aga kui nüüd kas või sedasama valdade lugu vaadata, siis iga 30-40 aasta tagant on seda süsteemi ringi tehtud vastavalt vajadusele,» rääkis Palang intervjuus «Terevisioonile», vahendasid ERRi uudised.

«Ja järelikult asi on jäänud ajale jalgu, midagi on tarvis olnud ringi teha - kas ei ole siis vald suutnud oma funktsioone täita või on rahvast liiga väheks jäänud,» lisas ta, et vastavalt vajadusele on juurde tehtud nii kihelkondi kui valdu.

«See ajalooline järjepidevus on minu hinnangul pigem selline püsiv muutus ja süsteemi ringitegemine vastavalt muutunud oludele,» ütles ta.

Palang arvas ka, et kui nii paljud inimesed räägivad haldusreformi vajalikkusest, siis ilmselt on muutust vaja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles