Michal: eelnõu vähendab kohtute riigilõive oluliselt

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Justiitsminister Kristen Michal kinnitas riigikogu põhiseaduskomisjoni ja rahanduskomisjoni tänasel ühisistungil, et ettevalmistamisel on riigilõivumäärade muutmise eelnõu, mis näeb ette riigilõivude määra oluliselt vähendada.

Eelnõu on kavas anda riigikogu menetlusse tuleva kuu jooksul. Koos sellega vaadatakse üle ka kohtuasjade menetlusökonoomika ja muudetakse tsiviilkohtumenetluse sätteid, kinnitas minister. Eelnõu ettevalmistamisel tehakse tihedat koostööd asjasse puutuvate instantsidega, teatas riigikogu pressitalitus.

Riigilõivumäärade kehtestamisel on kavas aluseks võtta Euroopa riikide keskmine tase. Komisjoni koosolekul selgitati, et praegu on need määrad ühed kõrgematest Euroopa riikide hulgas.

Rahanduskomisjoni esimees Sven Sester märkis, et nimetatud küsimuste lahendamine peab põhinema analüüsil, mis arvestab kohtus käimise lihtsustamist, aga ka riigieelarve huve, kuhu jääb laekumata oluline summa.

Põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste märkis, et nimetatud teema on olnud päevakorras pikemat aega. Põhiseaduskomisjon on kohtumenetluse riigilõivude vähendamise vajadust rõhutanud mitmel korral, riigikohtule arvamust avaldades. Seda küsimust on käsitlenud ka õiguskantsler Indrek Teder, kes on juhtinud riigikogu tähelepanu küsimuse ulatuslikkusele ja kutsunud üles astuma samme riigilõivumäärade viimiseks kooskõlla põhiseadusega. Ta märkis oma ettekandes, et riigilõivude märkimisväärselt kõrge taseme tõttu ei ole juurdepääs õigusemõistmisele igaühele piisavalt kättesaadav.

Ühisistungil avaldati heameelt, et asjaga on asutud tegelema vastutustundlikult sooviga leida probleemile lahendus kiiremas korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles