Paet: Eesti ei saa endale lubada mitut välispoliitikat

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Peeter Langovits

Välisminister Urmas Paet kinnitas, et välisministeeriumil, riigikogul ja riigikogu väliskomisjonil pole kindlasti kahte erinevat välispoliitilist suunda ning kõik olulised otsused on riigikogus ja väliskomisjonis tehtud suure häälteenamusega ja tihti konsensuslikult.

«Need otsused valmistab aga ette välisministeerium ja kinnitab valitsus,» selgitas Paet.

Ta toonitas ka, et hindab koostööd nii praeguse väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni kui ka varasematega Enn Eesmaa ja Sven Mikseriga väga sisukaks ja töiseks.

Parandada annaks Parti hinnangul võib-olla aeg-ajalt infovahetuse kiirust, kuid midagi väga suurt pole parandada.

«Koostöö toimib hästi,» rõhutas ta.

Paeti sõnul osaleb ta peaaegu iga nädal väliskomisjoni istungil ja pea kõigil väliskomisjoni istungitel on keegi ka välisministeeriumist. Lisaks suheldakse istungitevahelistel aegadel.

Paeti hinnangul on oluline, et välispoliitikas oleks põhisuundades üksmeel, kuid ta nentis ka, et rõhuasetused kõigis avalikes esinemistes ei pea detailselt kattuma.

«See, mida kuskil rohkem või vähem rõhutada, sõltub ka konkreetsest ajast ja kohast ning eelnevatest ja järgnevatest sõnavõttudest,» selgitas Paet.

Nii polegi Paeti sõnul väliskomisjoni esimehel mõtet korrata kõike seda, mis on olnud valitsuse ettekandes, kui riigikogus kord aastas kõneldakse välispoliitika hetkeseisust ja edasistest kavadest.

«Põhilises on üksmeel loomulikult oluline ja nii see on ka olnud, sest Eesti ei saa lubada endale mitut välispoliitikat, sest see kahjustaks ennekõike Eestit ennast,» lisas Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles