Laar: valijad eelistasid erakonda, kes haldusreformi ei tee

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar
Mart Laar Foto: Liis Treimann

IRLi esimees Mart Laar sõnas riigikogu infotunnis, et erakond ei ole taganenud oma plaanist teha haldusreformi, kuid paraku on valitsuses tugevama jõud Reformierakonnal, kes on reformi vastu.

«Ei hakka salgama, nii nagu teile on teada, et selles küsimuses olid erinevad arvamused juba ka valimiste ajal. Valijad andsid oma hinnangu, valijad toetasid rohkem seda erakonda, kes leidis, et haldusreformi ei tehta,» ütles Laar.

Vastates hiljem Priit Toobali (Keskerakond) täpsustavale küsimusele, et kas ta saab õigesti aru, et IRL on seega loobunud haldusreformi läbiviimisest, märkis Laar: «Ei, midagi sellist pole ma küll ütelnud. Nii et saite must paraku täiesti valesti aru.»

Teisalt kinnitas IRLi esimees, et tal on jätkuv lootus selles osas, et kui omavalitsustega kokku saades asja arutada, on võimalik alustada haldusreformi tegemist ilma valitsuse poolse sunni ja liitmiseta ehk nii, et omavalitsused võtaksid selle asja tõsiselt käsile. «Eks praegusel hetkel on üks vastav eksperiment käimas. IRL on algatanud Hiiumaal omavalitsuste liitumise. Vaatame, kuidas see läheb! Oleks väga positiivne, kui see läheks hästi,» lootis Laar.

Riigikogu liikme Neeme Suur (SDE) meenutas, et peaminister on viidanud, et enne kui rääkida kohalike omavalitsuste funktsioonidest või võimekusest neid täita, tuleks välja selgitada, millised on need funktsioonid, mille täitmisega kohalik omavalitsus hakkama ei saa. Suur küsis, kas valitsus peab vajalikuks käivitada uusi laiapõhjalisi uuringuid selle analüüsimiseks.

«Ma väga isiklikult vastaksin, et minu meelest on neid uuringuid meil juba varsti kapp täis. Aeg oleks nendest uuringutest edasi minna ja neid lõputult juurde toota ei ole vast enam nii suurt vajadust. Samal ajal sellise kaardistamise jaoks pildi saamist on kindlasti hea ja vajalik teha. See, mida ka siseminister regionaalsetes ülesannetes Kiisler on teinud,» märkis Laar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles