Lauristin: Eestis on tekkinud keskklass

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin
Marju Lauristin Foto: Peeter Langovits

Eestis on viimase 20 aasta jooksul tekkinud küll keskklass, aga see on haavatavam ja ebastabiilsem kui meie rikastes naaberriikides, ütles professor Marju Lauristin riigikogus Inimarengu aruande arutlusel.

«Meil on tekkinud keskklass, üsna normaalne, see tähendab normaaljaotusega,» ütles Lauristin, vastates riigikogu esimehe Ene Ergma küsimusele. «Aga meie keskklass on vaesem ja vähem stabiilne kui teiste riikide oma. Seetõttu on väga kerge kukkuda välja sellest n-ö keskklassile omasest stabiilsest olekust,» sõnas ta. Lauristin tõi näiteks oma noored kolleegid, kelle perre sünnivad kaksikud, misjärel tekib neil pärast lasteraha lõppemist tugev hirm, et nad ei suuda oma elatustaset hoida.

«Üks asi on sissetulekute pool, aga on ka väärtuste pool. Eesti, Läti ja Leedu erinevusi vaadates tulebki välja, et pärast 2004. aastat on meil stabiliseerunud usaldus riigi vastu, sõltumata suhtumisest konkreetsesse valitsusse – ma arvan, see on ka keskklassi tugevnemise tunnus, et nad usaldavad riiki. Sest tegelikult keskklass alati kannab seda arengu stabiilsust.»

«Nii et ma julgen küll öelda, et meil on 20 aasta jooksul tekkinud keskklass, aga ta on haavatavam ja ohustatum kui meie jõukate naabrite oma,» tõdes Lauristin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles