Vaher: EL piirivalve tuleb tuua 21. sajandisse

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher.
Ken-Marti Vaher. Foto: Peeter Langovits

Siseministrer Ken-Marti Vaher rõhutas Luksemburgis toimunud ELi justiits- ja siseküsimuste nõukogu kohtumisel vajadust e-piiride paketi järele, mis aitaks võtta senisest efektiivsemaid meetmeid võitlusel illegaalse migratsiooni ja organiseeritud kuritegevusega.

E-piiride pakett tõhustab kontrolli kõikide ELi sisenejate ja väljujate üle ning kiirendab piiriületust.

 Euroopa Komisjon tutvustas nõukogu kohtumisel e-piiride teatist, mis näeb ette uute IT-lahenduste ja automaatsete piiriületusväravate kasutuselevõtu ELi välispiiridel.

«Need on lahendused, mida Eesti on küsinud juba aastaid ning mille kasutuselevõtmist asub korraldama Tallinnas paiknev IT-agentuur,» selgitas siseminister Ken-Marti Vaher.

Kava kohaselt esitab Euroopa Komisjon 2012. aasta teises kvartalis õigusaktide eelnõud üleeuroopalise sisenemis- ja väljumissüsteemi ning registreeritud reisijaprogrammi käivitamiseks.

Siseministri sõnul ulatub mõlema projekti maksumus 1,3 miljardi euroni, milleks kesksed investeeringud on kavas katta Euroopa Liidu fondidest.

Erinevatel hinnangutel kahekordistub järgmisel 20 aastal ELi külastavate reisijate arv, mis suurendab märkimisväärselt piirivalveasutuste töömahtu ning esitab uusi väljakutseid sisejulgeoleku tagamisel.

2030. aastaks ennustab Euroopa Komisjon ainuüksi õhupiiridel 720 miljonit piiriületust aastas.

«Kiire piiriületus ning kurjategijate ohjeldamine pole üksteist välistavad tegevused,» ütles Vaher.

Siseministri sõnul on peamiseks väljakutseks heasoovlike reisijate eristamine kurjategijatest ning selleks vajalikud tehnoloogilised lahendused on juba turul.

«Uute tehnoloogiate kasutamine aitab meie piirivalvuritel paremini tööd korraldada ning keskenduda neile isikutele, kes võivad tekitada probleeme,» märkis Vaher.

E-piiride paketi kohaselt võetaks üle Euroopa kasutusele automaatsed piiriületusväravad ning salvestataks info kõikide kolmandate riikide kodanike sisenemiste ja väljumiste kohta.

Eelkontrolli läbinud piiriületajatel võimaldataks kiirkorras sisenemine automaatsete väravate kaudu, ülejäänud reisijate osas teostaks piirivalvurid põhjalikumat kontrolli.

Euroopa sisenemis- ja väljumissüsteem sisaldaks kolmandate riikide kodanike sõrmejälgi ning aitaks sisejulgeoleku asutustel tõhusamalt tuvastada ebaseaduslikke viibijaid, samuti uurida ja ennetada kuritegusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles