Vargad kasutavad vaikset aega suvilate tühjendamiseks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvilapiirkonnad jäävad talvel tühjaks
Suvilapiirkonnad jäävad talvel tühjaks Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Viimastel nädalatel on politsei sündmuste ülevaadetes torganud silma üsna pikad nimekirjad toime pandud vargustest suvilatest, garaažidest ja majadest, kus pidevalt sees ei elata.

Tegelikult aga politseistatistikas on praegu varguste registreerimiste arv hakanud pigem langema ja ilmselt tõuseb uuesti kevadel. «Politsei registreerib kuriteo siis, kui kannatanu pöördub avaldusega politseisse. Enamik nendest kannatanutest, kelle suvilasse, maakodusse vms on sisse murtud, pöördub meie poole kevadel, kui minnakse uuesti suvilasse ja seetõttu on iga kevad periood, kus registreeritakse taolisi sündmusi tavapärasest rohkem,» märkis politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kaarel Kuusk.

«Seega üldiselt saab öelda, et sügiskuudel varguste registreerimine väheneb ja kevadel tõuseb,» lisas ta.

Mingit konkreetset populaarsemat piirkonda varaste seas politsei teatel eristada ei saa. «Kõikides niinimetatud suvilapiirkondades registreeritakse taolisi vargusi ja pigem enam nendes, kus on vähem püsielanikke. Sissemurdmisi ja vargusi toimub ka üksikutes taludes. Seda eriti põhjusel, et risk «vahele jääda» on sellistes piirkondades suhteliselt väike,» sõnas Kuusk.

Üle-eestilises võrdluses pannakse kõige rohkem vargusi tavapäraselt toime Tallinnas ja Harjumaal, mis on loogiline, kuna nimetatud piirkonnas elab kõige rohkem inimesi.

Varguste toimepanijate hulgas on nii «üksiküritajaid» kui ka grupis tegutsevaid isikuid. Sageli on varguse toimepannud isik ka varasemalt samalaadse kuriteo sooritanud, märkis politsei.

«Tuletame inimestele meelde, et vara kaitsmine saab ikkagi olla mitme osapoole, esmajärgus omaniku enda ülesanne, mida ka politsei enda tegevustega toetada saab. Kindlasti tuleb politseid toimunud kuriteost, sealhulgas suvilavargusest, teavitada,» rõhutas Kuusk.

«Sajaprotsendilist vargakindlust saavutada on väga raske, kui mitte võimatu, aga kindlasti on võimalik riske hajutada. Sageli on siiski kindlam asjad suvilast kaasa võtta, eriti kehtib see väärtusliku vara kohta,» soovitas ta.

Politsei soovitused eluruumide turvalisemaks muutmisel:
• paigaldage enda suvekodule (aga ka majale) korralikud tugevad uksed ja head lukud
• ärge jätke võtit suvila juurde
• kaaluda võib aknatrellide kasutamist
• ärge eksponeerige liigselt enda vara
• suvilast (aga ka muust eluruumist) lahkudes tõmmake kardinad ette
• kui piirkonnas elab teisi usaldusväärseid inimesi, tasub mõelda naabrivalvele
• kaaluge erinevate turvaseadmete kasutamist enda vara kaitseks

Allikas: politsei

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles