Kivirähk: venelaste sidet oma kodumaaga ei maksa maha suruda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kivirähk.
Juhan Kivirähk. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiloog Juhan Kivirähk tõdes täna Heade Kodanike Kooli konverentsil, et venelaste identiteeti ja sidet oma tavadega tuleks austada, kuna integratsioon on nii pikaajaline nähtus, et seda ei saa äkitselt läbi viia ühegi keele- ega koolireformiga.

Kivirähk tunnistas, et ei olnud isegi kooliajal usin vene keele õppija ning lisas, et iga asi tuleb omal ajal. «Ma olen veendunud, et keel on võimalik selgeks saada ka eesti keele tundides, mitte kõikides koolides sellele üle minnes,» rääkis ta. «Oleme võõrsil elavate eestlaste üle väga uhked, aga laskem siis ka venelastel Eestis olla kohalikku keelt kõnelevad venelased.»

Need vene noored, kes tahavad Eestis oma haridusteed jätkata, peavad Kivirähki sõnul eesti keele varem või hiljem selgeks saama. «Praegu on valdav suhtumine, et kui Eestis on halb, siis ma lähen siit ära,» ütles ta. «Aga see on ebaõiglane, et meie noored lähevad sinna, kus teised on loonud edukama riigi. Ise tuleb see riik luua, kus te elada tahate!»

Tallinnas toimub tänasest laupäevani Heade Kodanike Kool, mille raames kuulavad 101 eesti ja vene koolide õpilast ära juhtivad riigitegelased ja arvamusliidrid ning töötavad koos riigikogulastega läbiviidaval istungil välja noorte meelest vajalikud muudatused kodakondsuse seaduses.

Üritust korraldab Eesti Nato Ühing, programmi toetavad haridus- ja teadusministeerium ning Friedrich Eberti Fond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles