Paljaste rindadega õigluse eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõltub olukorrast 
riigis: mõni nädal ei korralda Femen ühtki aktsiooni, teinekord tullakse välja vaata et üle päeva.
Sõltub olukorrast riigis: mõni nädal ei korralda Femen ühtki aktsiooni, teinekord tullakse välja vaata et üle päeva. Foto: SCANPIX

Palun rääkige lühidalt Femeni tegutsemise põhimõtetest ja eesmärkidest.
Soovime avastada uut feminismi. Me ei taha joonduda meeste järgi või nendega sarnaneda, tahame jääda naisteks, kellel on võrdsed õigused. Me arvame, et iga naine peab olema aktiivne – nii ühiskonnas kui ka poliitikas.

Viimastel nädalatel olete aktiivselt tegutsenud, uudisteagentuurid on kajastanud koguni kaht Femeni aktsiooni.

Kuna leiame, et jalgpalli Euroopa meistrivõistluste korraldamine järgmisel aastal Ukrainas suurendab seksturistide voolu meie maale, viisime EMi peastaadioni juures läbi meeleavalduse, et pöörata tähelepanu prostitutsiooniprobleemile Ukrainas.

Ja kui kohus otsustas, et Julia Tõmošenko peab minema seitsmeks aastaks vangi, protestisime Kiievi peatänaval Kreštšatikul loosungi all «Lülita aju sisse». Kutsusime inimesi säilitama rahu, mitte lubama verevalamist ega omavahel kaklemist siis, kui oligarhid tülitsevad. Kõik, kes on võimu juures, varastavad. See on Ukrainas tavaline, kuid võimulolijate omavaheline arveteklaarimine ei tohiks viia selleni, et inimesed valavad sellepärast oma verd.

Femeni ettevõtmisi kajastavates reportaažides näeme tihti, kuidas miilitsad tirivad poolpaljaid tütarlapsi autode katuselt alla või suruvad nad puntrasse kokku. Kas saate vahel ka füüsiliselt viga?

See juhtub sellepärast, et me pole nõus aktsiooni toimumise kohast lahkuma. Me ei riku Ukraina seadusi, sest siin pole seadust, mis keelaks palju ülakehaga protesteerimist. Vahel viivad miilitsad meid tõepoolest vägisi minema ja mõni tütarlaps on saanud kergeid vigastusi – sinikaid, marrastusi. Üldiselt püüavad korravalvurid meiega ettevaatlikult ümber käia.

Pärast aga saame trahvi pisihuligaansuse eest, vahel istume päeva  arestimajas.

Kas trahviraha on organisatsiooni eelarvesse juba sisse kirjutatud?

Ei, me ei maksa kunagi trahvi. Oleme veendunud, et trahv määratakse ebaseaduslikult, me pole ju ühtki seadust rikkunud. Vaidlustame kõik trahvid ja väga tihti saame ka õiguse.

On teil rohkem pooldajaid või vastaseid?

Tunnen rohkem toetust, aga muidugi oleme kogenud ka vastuseisu. Ühed on meid nähes üllatunud, osa ei poolda meie protestimeetodeid. Teised jälle ütlevad, et imetlevad meie julgust. Jätkame oma tegevust ja ütleme valjul häälel välja, mida soovivad öelda paljud inimesed, kui nad ei kardaks seda teha.

Jääb mulje, et kõik teie liikmed on modelli välimusega, justkui oleks castingu läbinud. Milline on tüdrukute keskmine vanus ja kui palju teid üldse on?

Aktsioonides osalevad ainult need, kes seda ise soovivad, mitte kedagi ei sunnita end paljaks võtma. Palja ülakehaga tänavale tulemine eeldab teiste arvamusest üle olemist.

Femeni liikmete arv kõigub, sest kõik ei suuda ühiskonna, sh miilitsa ja julgeolekuteenistuse survele vastu panna. Järele on jäänud need, kes on valmis oma seisukohti lõpuni kaitsma. Aktiivseid topless-aktsioonides osalejaid on 20, neile lisandub 300 naist, kes pole nõus ennast paljaks võtma.

Internetis on meil 20 000 pooldajat. Välimus ei oma sealjuures mingit tähtsust. Lihtsalt n-ö keskmine ukrainlanna ongi selline iludus. Suur osa meie liikmetest on tudengid vanuses 22–24 aastat, aga hiljuti liitus meiega ühe aktivisti 63-aastane ema, kes on samuti paljana protestinud.

Olen kuulnud arvamust, et esinete topless enda reklaamimiseks ehk siis mehele saamiseks, samas on levinud seisukoht, et niiviisi käitudes ei saa te kunagi mehele...

See on Ukrainas levinud stereotüüp, et tütarlapse iga liigutus on selleks, et saada mehele. Ei, selliseid tütarlapsi meie ridades pole, küll aga on abielus naisi ja elukaaslasega tütarlapsi. Ning meie aktsioonid ei peleta eemale normaalseid, mitte-šovinistlikke mehi, kes leiavad, et naine on ühiskonna täieõiguslik liige.

Mida te talvel külmaga teete?

Kui seisad talvel rahulikult, jope seljas, siis on külm. Kui aga oled topless ja protestid, on sinus nii palju adrenaliini, et hakkab lausa palav.

Millistest teie võitudest võime rääkida?

Võime olla uhked selle üle, et on hakatud rääkima šovinismist ja seksturismist, Ukraina ühiskond saab neist asjadest rohkem teada. Naised hakkavad rohkem mõistma oma väärtust ja seda, et seksturismiga peab võitlema. Ja et meie naistele hakkab lõpuks kohale jõudma, et välismaalased ei tule meile külla selleks, et ilmtingimata abielluda.

Kes teie tegevust rahastab?

Meil on olemas hoolekogu, kes osutab meile rahalist abi meie tegevust mõjutamata. Sinna kuuluvad näiteks Ameerika päritolu Ukraina kirjastaja, KP Media juht Jed Sanden ja Saksa muusik DJ Hell ehk Helmut Geier. Vahel saame rahaülekandeid eraisikutelt.

Hiljuti hakkasime müüma meie logoga T-särke, tasse jm meeneid, tekkis võimalus teenida brändilt. Meie logo autoriks on üks Venemaa kuulsamaid disainereid Artemi Lebedev (tema tehtud on ka Vene otsingumootori Yandex disain – toim). Meeldiv üllatus oli see, et ta tegi meile logo tasuta.

Millised ettevõtmised on lähiajal plaanis?

Ega me midagi eriti ei kavanda, meie riigis juhtub iga päev midagi, mis ajendab tänavale minema. Praegu tegeleme aktiivselt projektiga «Euro-2012 prostitutsioonita», oleme esitanud nõudmised Euroopa Jalgpalliliidule (UAFA) ja selle presidendile Michel Platinile isiklikult, et nad võtaks endale vastutuse EMi tagajärgede eest ja tunnistaks UEFA osa alkoholi ja prostitutsiooni levikul riikides, kus viiakse läbi jalgpalliturniire. Lubasime, et hakkame nende üritusi saboteerima, vältimaks seksturismi vohamist EMi ajal.

Kas Femen on ametlikult registreeritud organisatsioon?

Oleme registreeritud kui ühiskondlik organisatsioon, kuid meil ei ole juriidilist staatust, Ukrainas on see võimalik. Oleme teavitanud võime oma olemasolust, kuid ei vormistanud juriidilist staatust, et meid ei saaks vangi panna.

Olete kaalunud oma liikumise vormistamist erakonnaks?

Meie pooldajad on öelnud, et tehku me partei, nad hääletavad meie poolt. Paraku on Ukrainas uuel poliitilisel jõul väga raske parlamenti pääseda, sest kõik toimub korruptiivse süsteemi alusel ning iga uus parlamendisaadik hakkab paratamatult neis skeemides osalema. Me ei soovi selliseks muutuda, eelistame jääda rahvusvaheliseks naisteorganisatsiooniks.

Mis on Femen?
2008. aastast tegutsev Ukraina naisliikumine, mis on saanud kuulsaks oma protestiaktsioonidega, milles osalevad palja ülakehaga naised.
Peamised eesmärgid on naiste kaitsmine ja võitlus nende õiguste eest, prostitutsiooni ja seksuaalse ahistamise vastu, sõnavabadus.
Suurim soov on läbi suruda seadus, mille järgi peetakse kurjategijaks mitte seksiteenuse osutajat, vaid selle ostjat.

Kuulsamad aktsioonid: «Sexit Poll» – presidendivalimiste ajal süüdistati presidendikandidaate, et nood käituvad kui prostituudid; «Ukraina ei ole Alina» protestiks Vladimir Putini Ukraina-visiidi vastu (vihje Putini väidetavale afäärile iluvõimleja Alina Kabajevaga); «Jookse, Ljon, katan sind!» – ekspresident Leonid Kutšma kriminaalsüüdistuste vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles