Tuneesias puhkesid vägivaldsed meeleavaldused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuneesia noored avaldasid meelt Rachid Ghannouchi juhitud Ennahda valimisvõidu vastu.
Tuneesia noored avaldasid meelt Rachid Ghannouchi juhitud Ennahda valimisvõidu vastu. Foto: SCANPIX

Araabia kevade sünnilinnas Sidi Bouzidis puhkesid eile hilisõhtul vägivaldsed meeleavaldused Tuneesia peamise islamistliku erakonna vastu, mis kuulutati riigi esimeste vabade valimiste võitjaks.

Partei Ennahda (Taassünd) saab loodavas Tuneesia põhiseaduslikus assamblees 90 kohta 217st. Üheks aastaks valitud assamblee ülesandeks on koostada uus põhiseadus ning nimetada ametisse president, kes moodustab ajutise valitsuse. Samuti on assambleel õigus võtta vastu seaduseid ja riigieelarve, vahendas AFP.

Tuneesia keskosas asuvas Sidi Bouzidi linnas, kus kohaliku tänavakaupmehe Mohamed Bouazizi enesesüütamine mullu detsembris ajendas rahvast üles tõusma diktaator Ben Ali režiimi vastu, tuli tänavatele üle 2000 noore. Meeleavaldajad kogunesid pärast valimistulemuste teatamist Ennahda kohaliku peakorteri juurde ja viskasid julgeolekujõude kividega. Samuti lõhkusid nad Ennahda hoone uksi ja aknaid ning panid linna peamisel autoteel rehve põlema.

Pealtnägijate sõnul toimus sarnane protest 50 kilomeetri kaugusel asuvas Reguebi linnas, kus Ennahda kontori pihta tulistati.

Pealinnas Tunises aga tervitasid inimesed Ennahda võitu häälekalt.

Valimistel saavutasid teise ja kolmanda koha kaks vasakpoolsed parteid, kes said vastavalt 30 ja 21 kohta.

Ennahda on lubanud uue valitsuskoalitsiooni moodustada hiljemalt ühe kuu jooksul, tõenäoliselt moodustab erakond võimuliidu vasakparteidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles