ERR.ee: arvamusliidrid näevad demokraatia piiramise ohtu

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kivirähk.
Juhan Kivirähk. Foto: Mihkel Maripuu

Kui president Toomas Hendrik Ilves hoiatab «Aktuaalsele kaamerale» antud intervjuus populismi ja demagoogitsemise tõusu eest, siis arvamusliidrid kardavad eeloleval aastal hoopis demokraatia piiramist ja vaenlaste otsimist.

Sotsioloog Juhan Kivirähki arvates on populistlike lubaduste kõrgaeg Eestis pigem möödas ja jäi majandusbuumi aega, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Mida aga majanduslangusega võib karta ja mis kuulub ka demagoogia ja populismi valda, on see, et hakatakse piirama demokraatiat ja öeldakse, et nüüd ei tohi kritiseerida valitsust ja kõik peavad kokku hoidma, et rasketest aegadest üle saada,» rääkis Kivirähk.

Sisuliselt sarnasele ohule osutas ka Tallinna Ülikooli psühholoogiaprofessor Mati Heidmets, kelle sõnul võib see avalduda vaenlaste otsimises.

«Keerulised olud toovad esile sellise populismi liigi, mida võiks nimetada vaenlase otsimiseks. Kui elu on keerulisem, siis ikka peab keegi süüdi olema ja kuskil on vaja siis seda kurja kätt leida ja mulle tundub, et sellised mõtted praegu levivad,» sõnas Heidmets.

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul ei tohi järele anda kiusatusele minna vastuollu põhiseadusega põhjendusel, et niisugune on rahva tahe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles