Briti ajaloolane: 2018. aastal käib Euroopas sõda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka protestijad
Kreeka protestijad Foto: SCANPIX

Briti väljaande Daily Mail kolumnisti ja ajaloolase Dominic Sandbrooki arvates näitavad praegused tendentsid seda, et 2018. aastal on Euroopas sõda.

Sandbrook maalis oma kolumnis sünge pildi tuleviku Euroopast, kaasa arvatud ka oma kodumaast Suurbritanniast.

«Saksa väed ründavad Kreekat. Putini tankide all purustatakse Läti ja Leedu. Prantsuse armee saab võitu Suurbritanniast. Kuigi sellist stsenaariumit peavad paljud ebatõenäoliseks, kuid nagu Saksamaa kantsler Angela Merkel sõnas, võib eurokriis Euroopa rahule ohtlikuks saada,» selgitas Sandbrook.

Brüsselis on korraldatud mitu tippkohtumist eurotsooni päästmiseks. Ühel neist andis Merkel hoiatuse, mis tundub Sandbrooki sõnul nagu 2018. aasta ennustus.

«Mitte keegi ei peaks mõtlema, nagu oleks Euroopas 21. sajandi alguses rahu tagatud. Seda ei peaks võtma iseenesest mõistetavana. Ma kordan, et kui kukub euro, kukub ka Euroopa. Tuleb teha kõik, et see ära hoida,» lausus Merkel.

Paljud analüütikud on ilkunud, et Merkel on liigselt dramaatiline. Samas on Kreekas võrreldud Merkelit natsi-Saksamaa diktaatori Adolf Hitleriga.

Sandbrook on kindel, et 2018. aastal enam keegi Merkeli sõnade üle ei naera.

Briti ajaloolase sõnul on kapitalism sügavas kriisis, seda süvendavad veel kestev majanduslangus ning kasvav anarhism.

Sandbrooki arvates on 2012. aasta kevadeks selge, et eurot päästa ei suudeta. Kreekas on selleks ajaks rahvarahutused igapäevane nähtus ning enamik Lääne-Euroopast peab karmi võitlust majanduskriisiga.

Ajaloolane oletab, et Kreeka astub eurotsoonist välja. Prantsusmaa ja Saksamaa saadavad Kreekasse rahutagamiseks üksused, kuid üsna varsti ilmneb, et kasutusele tuleb võtta karmimad meetmed ehk sekkuda sõjaliselt.

Sandbrooki sõnul kukub järgmisena Itaalia. Jätkuvate väljaastumiste tõttu peab peaminister Silvio Berlusconi saatma tänavatele sõjaväe. Suurlinnade pankadele korraldatakse pommirünnakuid. Itaalia linnade vahel tekib kodusõda.

Sandbrooki nägemuses annab Euroopa kriis võimaluse Venemaale.

«Euroopa kriis on Venemaa võimalus. Venemaa alanduste aeg on möödas ning sünnib uus impeerium,» arvab Briti ajaloolane.

Kui Prantsusmaa rahutagamisüksused on Kreekas ja Põhja-Itaalias, marsivad Vene väed Leedusse, Valgevenesse ja Moldovasse.

Terroristide rünnakute all kannatav Suurbritannia satub isolatsiooni. Prantsusmaa keisri Napoleon I sarnaselt näeb Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy oma tulevikku Ida-Venemaa ja Mandri-Euroopa valitsejana.

Brittide õuduseks valitsetakse Euroopat Moskvast ja Pariisist.

«Tragöödia teke on täiesti võimalik, kui võimalus käest lastakse ning õigel ajal lahendust ei leita,» hoiatas Sandbrook.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles