Patsientide esindusühingut ähvardab suurkärpimine

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patsientide esindusühingu juht Pille Ilves.
Patsientide esindusühingu juht Pille Ilves. Foto: Raigo Pajula

Patsientide esindusühing avastas mõni päev tagasi ootamatult, et nende rahastust kavatsetakse järgmisel aastal vähendada 70 protsendi võrra. Riigikogu liikmetele saadetud kirjas väljendab ühingu juht hirmu ühingu võimekuse vähenemise pärast ning teeb ettepaneku viia eestkoste organisatsioonid pidevalt poliitilistesse tõmbetuultesse sattumise vältimiseks ministeeriumide eelarvest välja.

Patsientide esindusühingu juhataja Pille Ilves kirjutas riigikogu liikmetele, et sai mõni päev tagasi juhuslikult teada, et patsientide esindusühingu rahastus järgmise aasta eelarves on vähenenud 70 protsenti - esialgselt 63 911 eurolt 19 176 eurole.

«Oleme sellise asjade käigu üle äärmiselt üllatunud ja pahased. Eriti solvav on sel puhul tavakssaanud riigipoolne asjaajamine, kus meile ei ole keegi teatanud nii olulisest organisatsiooni puudutavast otsusest ega selle põhjustest,» kirjutas Ilves.

«Eesti Patsientide Esindusühing on organisatsioon nagu iga teine, kes teeb sisulisi plaane, eelarvestab oma kulusid, rajab vastavalt sellele oma infrastruktuuri ning teeb sisulist tööd - viib läbi teavitustööd ja eestkostet, osutab teenuseid, võtab tööle ja koolitab töötajaid, ostab tööks vajalikke vahendeid jm,» selgitab Ilves oma muret.

«Nii suur muutus eelarves on väikese organisatsiooni jaoks traagiliste tagajärgedega. See tähendab inimeste vallandamist, senitehtud töö kaotamist ning olulist sisulise töö nõrgenemist.»

«Kas tülikate eestkoste organisatsioonide võimekuse vähendamine on ka riigikogu eesmärk või olete siiski huvitatud demokraatia sisulisest toimimisest Eestis?» imestab esindusühingu juht.

Ta tõdeb, et patsientide esindusühing kaitseb terviseprobleemidega ja puuetega inimeste huve nii individuaalselt kui ka süsteemselt tervishoiu- ja sotsiaalvaldkonnas ning on ilmselge, et need huvid võivad mõnikord minna vastuollu tervishoidu ja sotsiaalsüsteemi korraldavate instantside huvidega.

«Sageli oleme kohanud olukordi, kus inimõigustega arvestamise asemel minnakse kokkuhoiu ja abivajajate äralükkamise teed ning sellele tähelepanu juhtivate inimeste lollitamise teed.»

Ilves märgib, et EPE rahastust on alates 1995. aastast pidevalt suurte kõikumistega ja etteteatamata muudetud ning päris mitu korda on ühing seisnud silmitsi olukorraga, kus raha on soovitud täiesti ära võtta. «Riigikogu on meie tegutsemise aja jooksul pidanud 2 korda hääletama meie organisatsiooni rahastamise personaalküsimust. Kas poleks aeg see olukord ükskord lõplikult otsustada ja ära lähendada?» küsib juht kirjas.

«Teeme ettepaneku taastada Eesti Patsientide Esindusühingu rahastus 2012 riigieelarve seaduses ning selle seletuskirjas 63 911 eurole ning viia kõikide eestkoste organisatsioonide rahastamine sõltumatule alusele,» kirjutab Ilves.

Samuti teeb ta ettepaneku viia eestkoste organisatsioonide rahastus üle näiteks riigikogu kantselei, õiguskantsleri või muu sellise organisatsiooni eelarvesse, et saavutada sõltumatus ministeeriumidest, kelle haldusvaldkonnas nad tegutsevad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles