Katkenud kutseõpinguid saab jätkata varasemast lihtsamalt

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt Tartu Tööstuskoolist.
Pilt Tartu Tööstuskoolist. Foto: Ove Maidla

Tasuta kutsehariduse jätkuõppe tingimused tehti leebemaks ja tasuta saavad õpingud lõpetada sõltumata varasemast haridusest ka täiskasvanud.

Kel on kunagi kutseõpe pooleli jäänud, saab uue võimaluse. Nüüd saavad oma kutseõpinguid tasuta lõpule viia ka need, kellel oli enne katkestamist täidetud vähem kui seni nõutud 35 protsenti õppekavast, teatas haridus- ja teadusministeerium.

Lisaks on uuendusena programmi KUTSE sihtrühmaks nüüd ka täiskasvanud alates 25. eluaastast sõltumata varem omandatud haridusest, kes on motiveeritud leidma uut rakendust uue kvalifikatsiooni omandamise kaudu, kuid ei tule tavaõppesse koos noortega.

Kutseõppes õpingud katkestanute jätkuõppeprogrammis KUTSE osales programmi esimesel aastal (2010) kokku 9 kutseõppeasutust ning jätkas õppeteed 40 inimest, kevadel 2011 oli õppureid 57.

Kutsehariduse jätkuõppe programmi raames luuakse õpingute jätkajatele tasuta õppimisvõimalused kutsekoolides, kes kasutavad eraldatud toetussummasid uute õppekohtade loomiseks ja õppetöö paindlikuks korraldamiseks.

Haridustee jätkajatele kehtivad kõik tavapärased õppurite õigused ja kohustused, sealhulgas õigus õppetoetusele. Sõltuvalt õppeasutusest on jätkuõppe raames võimalik vahetada ka kutseeriala.

Lõpetamata kutsehariduse jätkamise võimaldamiseks ning täiskavanute õppevõimaluste loomiseks suunatakse perioodil 2010–2013. aastal kuni 1,9 miljonit eurot. Õpinguid rahastab Euroopa Sotsiaalfond. Täpseamat infot KUTSE programmi kohta leiad haridus- ja teadusministeeriumi koduleheküljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles