Sild: ma ei küsinud raha Reiljanile ega parteile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Sild (vasakul), Villu Reiljan (keskel) ja Aivo Pärn (paremal).
Tarmo Sild (vasakul), Villu Reiljan (keskel) ja Aivo Pärn (paremal). Foto: Artur Sadovski

Harju maakohtu eilsel nn Villu Reiljani pistiseprotsessil ütles vandeadvokaat Tarmo Sild, et ta ei eita ärimees Aivo Pärnalt miljoni krooni küsimist advokaadibüroo Lextal õiguskulude katteks, kuid mitte Villu Reiljani või Rahvaliidu tarbeks.


Tarmo Silla sõnul oli algul Aivo Pärnalt miljoni, hiljem 1,5 miljoni krooni küsimisel põhjus – suureks paisunud õigusabi-, tehingu- ja kohtukulud. Need läksid Silla väitel suureks kohtuprotsesside tõttu, mis algasid pärast Rävala 8 kinnistu valikpakkumise võitja väljakuulutamist 2006. aasta sügisel. Nimelt vaidlustas võitja – kinnistu eest 426 miljonit krooni pakkunud Go Groupi tütarfirma OÜ Realway – oma võidu kohtus ja taganes ostusoovist.

«Algul tahan osta, aga siis ei taha ja palun kohtust Eesti Vabariigi vastu kaitset,» laiutas Sild käsi.

Põhjus oli Silla väitel lihtsalt selles, et Realway ja AS Wipestrex Grupp «põrutasid oma pakkumisega tegelikust turuhinnast sada miljonit krooni üle».

Aga kuna kala oli konksu otsas, tuli seda Silla sõnul seal ka hoida. Kohtuvaidlused, eriti aga üks imekiire tagaseljaotsus, nõudsid Silla sõnul Lextali juristidelt (nõustasid keskkonnaministeeriumi valikpakkumist) lisapingutusi, ka öötööd, mistõttu edukustasu tahtmine ja saamine polevat olnud patt.

Ent Silla väitel küsis ta Pärnalt 1,5–3 miljonit krooni ka Arco Vara ühe omaniku Hillar-Peeter Luitsalu tarbeks. Selle eest, et Arco Vara loobus valikpakkumises osalemast ja «detailplaneeringu küsimuses». Selline rahateenimine on Silla väitel ärimeeste seas tavaline.
«Kas te Virtsus praamikohtumisel siis Reiljaniga rahast ei rääkinudki?» küsis riigiprokurör Triin Bergmann.

«Mitte kunagi,» vastas Sild, kellel olevat praamil olnud raskesti tabatava Reiljaniga kaks jututeemat: Rävala 8 kinnistu müügi seis ja ta enda huvi rajada Eestisse ringrada, mille jaoks oli vaja maatükki. Silla kaitsja küsimuste peale, kas Sild siis sai Reiljanilt maatüki ja Pärnalt raha, vastas Sild lühidalt: «Ei.»

«Aga kas Silla tegutsemine siis kedagi soodsa otsuse tegemisel aitas?» jätkas prokurör.
«Ainus soodne otsus oleks olnud see, kui me oleksime lasknud kala konksu otsast lahti, aga me ei teinud seda,» vastas Sild.

Prokurör Bergmann nentis, et eeluurimisel Sild seda, mis ta eile kohtus avaldas, ei rääkinud. Silla vastus oli: «Jah, sest ma ei usalda teid. Otsustasin avaldada oma ütlused otse kohtule, kusjuures loodan, et prokurör täiendab kunagi süüdistust.»

Silla ja ta kaitsja Üllar Talviste väitel pole süüdistus konkreetne ega täpne. Hiljem ütles Sild Postimehele, et ta viibis 2007. aasta detsembri algul prokuratuuris veidi üle veerand tunni.

Selle aja jooksul oli ta öelnud, et pole pistist küsinud ega vahendanud ja et ta pole milleski süüdi, sest tegi riigi huvides riigile majanduslikult kasuliku tehingu.

Kohtuprotsess Silla (32), Reiljani (55) ja Pärna (40) üle algas septembris. Süüdistuse kohaselt nõudis Reiljan Silla vahendusel Pärnalt 1,5 miljonit krooni pistist. Kõik kolm on seda süüd eitanud. 6. jaanuaril jätkub protsess Pärna ülekuulamisega.

Noppeid Aivar Urmi kõnest Aivo Pärnale 29.10.2006 kell 15.15:

Pärn: Aga ma ütlen sulle, Aivar, et see poolteist tuleks ära viia, sest mina olin kõikide kohtumiste juures ja Leon on seda vaikselt nagu luband. Seal hakatakse pedereerima seda Go Gruppi selle pärast. Juba juhiti tähelepanu, et kurat, Marcel üldse kunagi mingi….
Urm: Villu, Villu on, ee…
Pärn: See ei ole, see ei ole Villu, see on, see on see advokaadibüroo. See, kes…et nemad on…me oleme seal Balti jaama juures arutand mitu korda, ütleme nii, et need asjad, mis nemad nagu…siis, kui asi juba perses oli, ütleme, kui mindi 380 peale 420 pealt, nemad kõik…
Urm: Milline advokaadibüroo see on?
Pärn: Lextal.
Urm: No aga see ongi ju Villu oma, noh.
Pärn: Noh.
Urm: Või Villu see kuradi…seal, seal, seal on Villu raha ju, noh.
Pärn: No, nii ja naa, jah, nii ja naa. See ei ole päris…
Urm: No kindlasti. Mitte nii ja naa, kindlasti on, noh. Ja sellepärast, mina arvan, et Villut järgmises valitsuses kindlasti enam ei ole ja mul on pohhui täiesti sellest, noh. Ta läheb, läheb täiega…
/.../
Pärn: Nojaa, aga praegu lähevad teil nii suured advokaadikulud, et lihtsam oleks nendega, kurat, kokku leppida ja….
Urm: Praegu ei lepi midagi kokku. Ma ei taha, kuradi, pättidega kokku leppida. Said aru?
Pärn: No mina…juhin aint tähelepanu ja täidan korraldust, ma ütlen veel kord.
Urm: No vot nii, praegu siis, ee, keegi, keegi, keegi midagi ei ütle, noh.
Pärn: A Marcel muidugi on luband ise seda mitu korda teha.
Urm: Ja selle lõppotsuse ja, ja selle lõpu…lõppotsuse teeb niikuinii Marcel, sest et kõik kuradi advokaadiasjad on kõik tema, tema, tema, tema kuradi…
Pärn: Mh-mh.
Urm: …otsused. Mina, mina ei hakka seal…aga mina ütlen, mina olen täiesti pooldaja…
Pärn: Ei no, selge, selge, selge…
Urm: …ja sellega, sellega, sellega praegu kuradi, ee, aega on ja las kuradi anna…aeg annab arutlust, noh. Ma tean, et nad on närvilised sellepärast nad teavad, et äkki nad kurat järgmine aasta saadetakse perse. Mis on tõe…
Pärn: Ei no…
Urm: …suhteliselt tõenäoline.
/.../
Pärn: No okei, me… Marcel on mitu korda öelnud, et maksame ära, aga siis on ümber otsustand. Ta ütles, et nüüd mõtleb veel, kui tuleb, a tegelt on nii, et kui vanad lähevad selle protsessiga liiga kaugele, siis vaata, ükspäev enam ei olegi mõtet viia seda. No siis on jälle perses asi, noh. Selles ongi point, et seal me mitu korda oleme arutand, et kui viia, siis viia kohe ja kui ei vii, siis ei vii üldse, sest mis me… Kui juba vanad on seal mingeid skeeme ehitand juriidilisi ja kurat, mingeid haigisid toppinud, noh, mis, mis mõttega enam? Siis läheme juba selle peale, et, et kellel juriidiliselt õigus on, eks. Selles ongi point nagu.
Urm: Ei, las Marcel seda otsustab. Ma ei hakka selle koha pealt kuradi nagu, nagu, noh, ütleme, isegi i…arvamust avaldama, ma ei hakka mingisuguseid hääletusi….panema ega midagi.
Pärn: Ei no…Mina olin kogu aeg seal juures ja Aare oli ka samamoodi ja Anti ka tegelikult, ütleme, me Marceli ikka oleme hoidnud kursis. Et ega seal Marcel aint saabki ilmselt seda otsustada, noh. Aga noh, siin Tiidu käest on vahepeal küsitud, noh, Tiit ei tea nagu sellest midagi. Kõik kujutavad nagu jah ette, et see läheks nagu Villule, aga tegelt see nii ei ole.
Urm: Muidugi on Villule, loomulikult.
Pärn: No, ma ei tea, kui palju sealt, aga kurat, ee…
Urm: Äh, kuule, unusta ära, raisk, noh.
Pärn: Ja no lõppude lõpuks, mis vahet on, kellele ta läheb, ütleme, selle kokkuleppe, mis nad selle raha eest lubasid, selle nad täitsid.
Allikas: kohtusaalis avaldatud toimikumaterjalid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles