Palestiinast sai UNESCO täisliige

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UNESCO.
UNESCO. Foto: SCANPIX

ÜRO kultuuriorganisatsioon UNESCO võttis maailmaorganisatsioonis iseseisva riigi staatust sooviva Palestiina täna oma 195 täisliikmeks.

UNESCO peaassambleel toimunud hääletusel toetas Palestiina liikmeks võtmist 107, vastu oli 14 ja erapooletuks jäi 52 liikmesriiki. Lisaks Iisraelile hääletasid Palestiina vastu teiste seas ka USA, Kanada, Austraalia ja Saksamaa.

«Hääletus aitab kustutada osa palestiina rahvale tehtud ebaõiglusest,» kommenteeris Palestiina välisminister Riyad al-Maliki UNESCO peaassambleele peetud kõnes.

Kõige suuremat vastuseisu Palestiina täisliikmeks võtmisele avaldas Iisraeli kõrval USA. Ühendriigid, kes tasuvad kultuuriorganisatsiooni eelarvesse veidi rohkem kui viiendiku, on lubanud vastuseks kärpida oluliselt UNESCO rahastamist.

«Me arvame, et see on kahjulik,» ütles USA aseharidusminister Martha Kanter enne UNESCO juhtorganis toimunud hääletust.

Palestiinal seisab novembris ees veel üks oluline hääletus. Nimelt hääletab ÜRO Julgeolekunõukogu, kas võtta Palestiina maailmaorganisatsiooni 194. täisliikmeks. Selleks peab Palestiina pälvima julgeolekunõukogu 15 liikmesriigist vähemalt üheksa toetuse.

Seejuures võivad julgeolekunõukogu alalised liikmed – Suurbritannia, Venemaa, USA, Hiina ja Prantsusmaa – kasutada oma vetoõigust ning Ühendriigid on lubanud seda ka teha, kuna leiavad, et Iisraeli ja Palestiina erimeelsused tuleks lahendada otsestel läbirääkimistel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles