Loomad saavad peagi oma digitaalse terviseloo

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassid.
Kassid. Foto: Peeter Langovits

Maaülikool on valmis saanud esimese etapi loomade digitaalsest terviseloost, mis tähendab, et loomaarstid saavad juba lähiajal omavahel vahetada näiteks loomade röntgenülesvõtteid.

Praegu pole harvad juhtumid, kus loomaperemees käib kord ühe, siis aga teise loomaarsti juures ning näiteks puhkuste ajal on üsna tavaline, et Saaremaale puhkusele sõitnud perekond külastab loomaarsti Kuressaares, aga looma haiguslugu paberil on näiteks mõnes pealinnas asuvas loomakliinikus, vahendab ERR Uudised.

Lähiajal aga asjad muutuvad ja Webmedia ja Maaülikooli koostöös loodav loomade digitaalne haiguslugu võimaldab loomarstidel informatsiooni vahetada nii nagu seda e-tervis inimeste puhul seda lubab.

«Meie eesmärk on luua infosüsteem VISS (veterinaarinfosüsteem), mida saaks ühel hetkel kasutada kõik loomaarstid ja kliinikud, et andmed saaks kätte igas Eesti punktis,» rääkis maaülikooli loomakliiniku juht Kalmer Kalmus, kelle sõnul on praegu igal kliinikul oma andmebaas.

Kui praegu digiloo esimese etapis saab maaülikool ise saata digitaalseid röntgenülesvõtteid, siis pikemas perspektiivis arendatakse tarkvara selliselt, et loomaomanikul on võimalik kogu oma loomaga seotud terviseandmestikku internetis vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles