Põhja- ja Baltimaade tippkohtumisel keskenduti majandusküsimustele

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti riikide lipud.
Balti riikide lipud. Foto: SCANPIX

Peaminister Andrus Ansip osales täna Kopenhaagenis toimunud Põhjamaade ja Balti riikide peaministrite kohtumisel, mille peamiseks kõneaineks oli majanduslik olukord Euroopas, seal hulgas võlakriis.

Valitsusjuhid tervitasid viimastel Euroopa Liidu ja euroala tippkohtumistel saavutatud kokkuleppeid abinõude kohta võlakriisist väljumiseks ja avaldasid lootust, et neil on positiivne mõju. Samas rõhutati raskustes riikide endi vastutust oma probleemide lahendamisel.

«Lahenduste leidmine on esmajoones nende liikmesriikide ülesanne, kes kriisis on,» ütles peaminister Andrus Ansip tänasel kohtumisel. «Ülejäänud Euroopa riigid aitavad neid, kuid vajalikke strukturaalseid reforme ellu viia, kulusid kärpida ning maksukogumist tõhustada saavad nad vaid ise.»

Ansipi sõnul andis eelmiste aastate kriis Eestile selge õppetunni, et range rahanduspoliitikaga tuleb jätkata. Ta ütles, et Eesti taastus kriisist toimiva finantssüsteemi ja eelarvepoliitikaga ning oluliselt tugevamana, kui mõned analüütikud ennustasid.

Kohtumisel tõdeti, et majanduslik ja rahanduslik olukord Põhja- ja Baltimaades on võrreldes Euroopa lõunapoolsete regioonidega väga hea ning alus uueks majanduskasvuks soodne. Peaminister Ansipi sõnul on igati loogiline, et Põhjala regiooni riigid arendavad koostööd ning kavandavad üheskoos tulevikku.

«Põhja- ja Baltimaad jagavad samu väärtusi,» märkis peaminister Ansip. «See regioon on majanduslikus mõttes meie kodu. Eesti peamised kaubanduspartnerid istuvad siin laua taga.»

Ansip väljendas lootust, et tulevastel töökohtumistel saab rohkem tegeleda kõigile regiooni riikidele prioriteetsete teemadega, näiteks nagu ühisturu, seal hulgas digitaalse ühtse turu edasiarendamine.

Põhja- ja Baltimaade kohtumine (NB8) tõi täna kokku Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra, Taani ja Islandi valitsusjuhid. NB8 on piirkondlik koostööformaat, kusjuures koostööks ei ole loodud eraldiseisvat struktuuri või organisatsiooni. Poliitilisel tasemel on koostöö olulisimaks vormiks peaministrite ja välisministrite iga-aastased kohtumised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles