Riigikogulasest sai mõisahärra

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kotlandi mõis on vana-balti häärberi stiilis.
Kotlandi mõis on vana-balti häärberi stiilis. Foto: Kultuurimälestiste riiklik register

Saaremaal Lümanda vallas asuva Kotlandi mõisa omanikuks sai riigikogulane Indrek Raudne, kel plaanis 1818. aastal ehitatud hoone ajaloolisi väärtusi silmas pidades taastada.

Indrek Raudne ostis kinnistu eraisikust omanikult, kelle õde kasutas mõisa peahoonet viimati mõni aasta tagasi elamispinnana, kirjutab Meie Maa. «Igal juhul tunnustus viimasele peremehele, sest jõudumööda on ta taganud selle, et see maja on tänase päevani restaureerimist võimaldaval kujul säilinud ega ole hävinud,» tunnustab Raudne.

Hind polnud küll kõrge, ent see on Raudse sõnul alles algus, sest ostuhind on tema arvates tõenäoliselt kübeke võrreldes kordategemise kuludega.

«Olen mõisahoone prahist tühjaks koristanud, tellinud muinsuskaitse eritingimused ja renoveerimisprojekti. Väärtus on mõisa peahoone terviklikkuses – mantelkorsten ja klassitsistlik peauks kuuluvad loomulikult selle terviklikkuse juurde,» rääkis ta oma plaanidest.

Mõisahoone kavatseb Raudne seega aja jooksul ja jõudumööda korda teha ning kasutada enda jaoks parimal võimalikul otstarbel. «Kas see on puhtalt isiklikul otstarbel, mingil kujul avatud turismi-, puhke- ja/või majutusobjektina või omavahel kombineeritud kujul, seda näitab aeg ja avanevad võimalused.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles