Pokumaa palub talve üleelamiseks riigilt 6000 eurot

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pokumaa
Pokumaa Foto: Margus Ansu

Pokumaa loodab järgmise aasta lõpust jõuda sinnani, et suudab end ise ära majandada, kuid järgmise aasta alguseks hooaja ettevalmistuste kuludeks palutakse raha nii ümbruskonna omavalitsustelt kui riigilt.

Põlva maavanema kohusetäitja Kristina Krantsman palus siseministeeriumile saadetud kirjas toetada Pokumaa tegevust järgmisel aastal 6000 euroga, et sihtasutus suudaks katta suvehooaja ettevalmistuseks minevad kulud. Sama palju raha panustavad teemaparki ka Kanepi ja Urvaste vallad.

Maavanem saatis kirja pärast Pokumaa sihtasutuse asutajaliikmete nõupidamist, kus leiti ühel meelel, et uus tegevjuht Urmas Roht on tänavu tööga edukalt hakkama saanud ja üleminek töötajate tähtajalistele lepingutele on ennast õigustanud.

Roht tõi koosolekul antud ülevaates välja, et kaheksa kuuga (maist kuni detsembrini) käis Pokumaal kokku 10 000 külastajat. Kolmel suvekuul oleks tema hinnangul võinud külastajaid rohkem olla, samuti pidas ta väheks suvelavastuse külastajate arvu, mis oli 400.

Kahe-eurost piletihinda arvestades teeniti piletitulu 20 000 eurot. «Kui töötada kuus kuud täiskoosseisus ja kuus kuud vaid juhataja ja kahe poole kohaga töötajaga, tuleb aastaseks tegevuskuluks 64 000 eurot. Selle teenimiseks vajaks Pokumaa 30 000 külastajat, mis pole reaalne,» selgub nõupidamise protokollist Rohu arvamus. Raha on teenitud ka projektidest ja muist on saadud annetustena.

Roht kinnitas, et sihtasutus tuleb omatuludega välja tänavuse aasta lõpuni, kuid järgmise aasta esimeseks neljaks kuuks raha enam ei jätku. Kui hooaeg algab, loodetakse jälle ise toime tulla ning järgmise aasta lõpuks loodab ta jõuda sihtasutuse isemajandamiseni, kui tõsta külastatavust 3000 – 5000 külastaja võrra.

Uue hooaja ettevalmistamise kulude katteks paluski Põlva maavanema kohusetäitja toetust ka siseministeeriumilt.

Asutajaliikmed leppisid nõupidamisel kokku mitmed olulised tegevused Pokumaa jätkusuutlikuks majandamiseks, muuhulgas selle, et asutajaliikmetest kohalikud omavalitsused toetavad järgmise aasta esimeses kvartalis Pokumaa tegevust samas mahus kui eelmisel aastal. Need asutajaliikmed, kel pole võimalik rahaliselt toetada, panustavad vabatahtliku töö, ideede ja muude oma igapäevase töö spetsiifikast lähtuvate tegevustega.

Muuhulgas pakuti välja veel ideid Pokumaa äramajandamiseks vajaliku tulu teenimiseks ka nende arvelt, kes käivad vaid metsaradadel ega külasta tasulist pokukoda. Näiteks toodi esile, et vaja oleks pakkuda sooja toitu ja toitlustada ka gruppe. Soovitati müüa temaatiliste piltidega tooteid, näiteks jäätist, panna rõhku ümbruskonna mahetoodetele, anda välja Pokumaa teemalised margid ja ümbrikud ja muud sellist.

Samuti tundis Roht muret õpperadade uuendamise ja atraktiivsemaks muutmise pärast ning radade hooldamise ja talvisel ajal lume lükkamise pärast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles