Ilves Cameronile: küberpahadele vastu hakkamine eeldab koostööd

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelisele e-lahenduste ja küberjulgeoleku konverentsile Londonisse saabunud president Toomas Hendrik Ilves kohtus täna Suurbritannia peaministri David Cameroniga.

Briti valitsusjuht tunnustas Eesti juhtivat rolli nii e-valitsuse rakenduste alal kui ka küberkaitses.

Ilvese sõnul on selles vallas möödapääsmatu tihe rahvusvaheline koostöö, samuti ühine tegutsemine riikide siseselt valitsuste ja erasektori vahel.

«Me ju teame, et on juhtumeid, kus riik ja erafirmad korraldavad ühisel jõul mõne teise maa vastu küberrünnakuid, seega tuleb ka meil paljud eraldusseinad maha murda, et pahadele vastu hakata,» ütles Eesti riigipea. «Kui aga räägime kübervaldkonna koostööst Põhjala ja Balti piirkonnas, siis loomulikult näeme siin ühe oma tugeva ja targa kaaslasena Suurbritanniat – nii e-lahenduste kasutusele võtmisel kui ka küberohtude tõrjumisel.»

President Ilves ja peaminister Cameron tõdesid, et mõningaid euroala maid puudutav finants- ja majanduskriis mõjutab nüüd mitte ainult euro-riike, vaid oluliselt ka kogu Euroopa Liitu ning meie partnereid kaugemalgi, nii et me kõik oleme osutunud haavatavateks.

«Praegu ei ole aega populistlikeks avaldusteks või sammudeks ja mingite kõrvalteede otsimiseks,» rõhutas president Ilves. «Me vajame vastutustundlikkust kõigis oma otsustes, olgu need majanduslikud, sise- või välispoliitilised.»

Eesti riigipea ja Briti peaminister avaldasid nõutust Kreeka valitsusjuhi otsuse üle panna rahvahääletusele Euroopa Liidu teine abipakett, mis on mõeldud Kreeka kokkuvariseva majanduse jaluleaitamiseks, kuna see referendum ei aita Euroopa majandust ega leevenda võlakriisi.

Ilves kinnitas, et Eesti on kindlalt Euroopa Liidus nende riikide seas, kes soovivad leida ühenduse praegustele probleemidele lahendusi. Samas tõstatas ta põllumajandustoetuste ebavõrdsuse Euroopa Liidu siseturul, kus tootmisvahendite hinnad on kõigil võrdsed, aga toetused erinevad kordades.

«Eesti mõistab väga hästi, kui oluline on Euroopa Liidus kollegiaalsus ja ühiselt tegutsemine ning see annab meile õiguse eeldada samasugust hoiakut Euroopa Liidus ka enda suhtes. Eesti kahjuks mitmekordselt erinevad põllumajandustoetused on nörritavad, ebaõiglased ning Euroopa Liidu põhimõtteid eiravad,» rääkis Ilves.

Ilves kutsus peaminister Cameroni ka Eestisse visiidile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles