Paet: OSCE missioon Gruusias peab jätkuma

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti välisminister Urmas Paet.
Eesti välisminister Urmas Paet. Foto: Mihkel Maripuu

Välisminister Urmas Paet väljendas kahetsust Venemaa vastuseisu üle Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) missiooni tegevuse pikendamisele Gruusias.

Venemaa vastuseisu tõttu ei suudetud OSCE-s jõuda ühispositsioonile missiooni mandaadi pikendamise osas.

Euroopa Liidu eesistuja Prantsusmaa väljendas 22. detsembril ELi nimel tehtud avalduses kahetsust OSCE Gruusia missiooni blokeerimise üle ja hindas kõrgelt OSCE eesistujariigi Soome poolt tehtud jõupingutusi missiooni mandaadi osas konsensuse saavutamiseks.

Soome taotles missiooni pikendamist, pakkudes selleks mitmeid alternatiive. Välisminister Paeti sõnul õõnestab missiooni lõppemine Venemaa vastuseisu tõttu Euroopa julgeoleku nurgakivina tuntud organisatsiooni mainet ja tegutsemisvabadust.

«OSCE missiooni peatamine suurendab ebastabiilsust regioonis,» lisas ta.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Venemaa vastuseis OSCE Gruusia missiooni mandaadi pikendamisele mõistetamatu.

«Samal ajal, kui Venemaa on korduvalt esitanud süüdistusi inimõiguste rikkumistest Gruusia konfliktipiirkondades, ei soovi ta lasta OSCE vaatlejatel olukorra lahendamisega jätkata,» rõhutas välisminister.

Eesti kutsub Venemaad üles toetama OSCE missiooni väga olulist tegevust kogu regiooni stabiilsuse saavutamisel.

«OSCE-l on Gruusias veel palju teha, eriti mis puudutab olukorda separatistlikes regioonides Abhaasias ja Lõuna-Osseetias,» rõhutas Eesti välisminister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles