Ärimees Ljadov ja allilmas tuntud Arakas astuvad peagi kohtu ette

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Ljadov
Oleg Ljadov Foto: Toomas Huik

Järgmisel nädalal peavad Tallinnas astuma kohtu ette sadamaäris tegev Oleg Ljadov, allilmas tuntud Imre Arakas ja veel kaks meest, kes uurimisandmetel olid seotud püüdega lavastada ärimeest Xi süüdi suurettevõtja Toomas Tamme tapmise tellimises.

Harju maakohtus toimub Ljadovi, Araka ja nende kahe arvatava kuriteokaaslase Enriko ja Tauno süüasjas eelistung 7. novembril ning siis on menetluspooltel võimalus esitada kohtule taotlusi ja pannakse paika protsessi algusaeg.

Süüdistuse kohaselt mõtles Oleg Ljadov (56) välja skeemi, kuidas lavastada X süüdi Toomas Tamme tapmise tellimises. Ljadov küsis korduvalt erinevatel põhjustel Toomas Tammelt raha, tuues põhjenduseks väljamõeldud loo sellest, kuidas X oli palganud mõrtsuka Toomas Tamme tapmiseks, kuid mõrtsukas mõtles ümber ega kavatse kuritegu toime panna ning oleks nõus andma selle kohta ütlusi. Väljamõeldud skeemi kaasati ka Imre Arakas (52), Enriko (48) ja Tauno (35).

Kuigi Ljadov paiskas hiljem meediasse kõnesalvestised, millelt oli aru saada, et kuritegelikus plaanis osales ka Toomas Tamm ja mehele esitati möödunud aasta lõpus ka kahtlustus, tuvastas kohtueelne uurimine, et nii see siiski polnud. «Kõnesalvestistele tehtud ekspertiis tuvastas, et neid oli monteeritud. Tamme osas on menetlus lõpetatud,» märkis riigiprokuratuuri pressiesindaja BNSile.

Ljadovit, Arakat ja Enrikot süüdistatakse teise isiku tahtlikus kallutamises teadvalt valeütluse andmisele. Enrikot ja Taunot süüdistatakse ka teadvalt valeütluste andmises ning Ljadovit, Arakat ja Enrikot ka tõendite kunstlikus loomises eesmärgiga takistada kuriteona karistatavate tegude puudumise tuvastamist. Samuti süüdistab riigiprokuratuur Enrikot kehalises väärkohtlemises, lõhkeseadeldise või selle olulise osa käitlemises ning tsiviilkäibes keelatud tulirelva, selle olulise osa ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises. Ka Arakas sai süüdistuse tulirelva ebaseaduslikus käitlemises.

Meedias ohtralt tsiteeritud salvestise osas on Eesti kohtuekspertiisi instituudis politsei- ja piirivalveameti tellimusel teostatud hääleekspertiis, mille tulemustest nähtub, et kõnealust salvestust on monteeritud ja töödeldud ning nii vestluse kui taustaheli järjepidevust on rikutud vähemalt kolmel korral. Nagu politsei kriminaalasja lõpetamise määruses viitab, nähtub toimikust, et asja materjalide hulgas on veel vähemalt üks Oleg Ljadovi poolt teostatud salvestus, kus salvestuse töötlemine ning vestluse ja taustaheli rikkumine on olnud palju ulatuslikumad antud ekspertiisiaktis kajastatud vestlusest.

Samuti nähtub materjalidest, et asitõendite hulgas on selliseidki Oleg Ljadoviga seostatavaid salvestisi, kus korratakse mitu korda ühte sama teksti, arutades eelnevalt läbi, mida võrreldes eelmise teksti lugemisega on vaja muuta.

«Kõik eeltoodu viitab üheselt Oleg Ljadovi poolt korduvalt ja laiaulatuslikult erinevate salvestuste töötlemisele ning rikkumisele. Sellest tulenevalt ei ole võimalik pidada riigiprokuratuurile üle antud salvestust usaldusväärseks tõendiks ning see salvestus ei ole kasutatav tõendina Toomas Tamme süü tõendamisel,» märgib politseileitnant Margus Maasepp kriminaalmenetluse lõpetamise määruses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles