Ülle Madise: president kaitseb õigusriigi põhiväärtusi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi kantselei
Presidendi kantselei Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

President kaitseb alati õigusriigi põhimõtteid, kuid riigieelarve seadusega ei ole objektiivseltki võimalik kohaliku ja riigielu küsimusi eristada, selgitas kantselei õigusnõunik Ülle Madise.

«Vabariigi President analüüsib riigikogus vastu võetud seaduste kooskõla põhiseadusega ja vastuolu korral saadab seaduse riigikogule uueks arutamiseks. Toomas Hendrik Ilves on kaitsnud ja kaitseb ka edaspidi õigusriigi põhiväärtusi, sealhulgas võimude lahususe ja tasakaalustatuse põhimõtet ning nõuab põhiõiguste austamist,» kinnitas Madise.

Kui riigikogu liige keskerakondlane Kadri Simson leidis, et õigus ja kohustus riigi tegematajätmisse sekkuda on presidendil, kel oleks võimalik jätta välja kuulutamata 2012. aasta riigieelarve, sest sellega ei täideta kohtuotsust eraldada kohalike omavalitsuste ja riigi kohustusi, siis Madise hinnangul nii käituda ei saa.

«Aasta riigieelarve seaduses ei ole objektiivselt võimalik riigielu ja kohaliku elu küsimusi eristada, selleks on vaja muuta kohaliku elu küsimuste lahendamist ja kohalikule omavalitsusele delegeeritud riigi ülesannete täitmist käsitlevaid seadusi,» selgitas Madise.

«Tulevikus võib mõne seaduse riigikogule tagasisaatmise põhjuseks olla kohaliku omavalitsuse põhiseaduslike tagatiste, sealhulgas finantstagatise rikkumine,» kinnitas ta samas. «Kohaliku omavalitsuse rahastamiskorda puudutava riigikohtu otsuse täitmiseks on tarvis kohaliku omavalitsuse reformi, mille käigus tuleb määratleda olemuselt kohaliku elu küsimused kaasaja ühiskonnas, nende täitmise kulud ja korraldus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles