Imeline vanaema: ema olla oli raskem

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimi Paes koos oma tütre perega vanavanemate austamisüritusel. Pildil (vasakult) tütretütar Maris Mustkivi, tütar Pille Mustkivi, tütrepoeg Maikel Mustkivi ja tütretütar Mariliis Mustkivi. esiplaanil on vanaema Taimi koos tütrepoeg Mattiasega.
Taimi Paes koos oma tütre perega vanavanemate austamisüritusel. Pildil (vasakult) tütretütar Maris Mustkivi, tütar Pille Mustkivi, tütrepoeg Maikel Mustkivi ja tütretütar Mariliis Mustkivi. esiplaanil on vanaema Taimi koos tütrepoeg Mattiasega. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Saalitäis rahvast vakatas, kui enne imelise vanavanema tiitli üleandmist tutvustati hiidlanna Taimi Paesi peret – 11 last, 28 lapselast ning jõulude eel on oodata veel ühe lapselapse sündi. Pere suurus avaldas muljet ka sotsiaalminister Hanno Pevkurile, kes naist õnnitledes vargsi uuris, kas neil süüa ikka jätkub.

Imelise vanaema tiitli saanud hiidlanna Taimi Paes tunnistas, et emaks olla oli omal ajal raskem kui olla vanaema. «Minu meelest oli sel ajal vaesem aeg, rohkem tuli näiteks muretseda riiete pärast. Aga nüüd on igal ühel ema-isa ja mina aitan nii palju, kui jõuan,» selgitas ta.

Küll kinnitas vanaema, et puudust pole nende suures peres kunagi olnud. Naise sõnul küsis teda tiitli üleandmisel õnnitlenud sotsiaalminister Hanno Pevkur vargsi, kas neil ikka toitu jätkub. «Ma vastasin, et jätkub, jätkub,» ütles ta  naerdes.

Paeside pere elab enda kätega ehitatud majas Palukülas ning ühe katuse alla mahuvad lahedasti kolm põlvkonda. Kui aga tähistatakse pereema või –isa sünnipäeva ja kohale tulevad ka kõikide laste pered, siis tuleb laud katta pea poolesajale inimesele.

Perel on kindel traditsioon kütta igal laupäeval sauna ja sel õhtul tulevad koju kõik üheksa Hiiumaal elavat last koos oma peredega. «Eks ma siis katan ka suure laua, mitte küll nii ilusa kui sünnipäeva aegu. Kui nad tulevad, toob igaüks midagi kaasa ja koogid on alati noorte küpsetada,» rääkis vanaema. Emadepäeva paiku on aga Paeside perel kombeks teha väljasõit mõnda kodusaare kaunisse paika. «Üks tütar on giid ja temal on kõik ilusad kohad teada.»

Naise sõnul pole ta midagi erilist teinud ja lapsi isemoodi kasvatanud, aga kuidagi on läinud nii, et vaid kolm last on mandrile elama kolinud. Teised on jäänud kodusaarele truuks. «Kõik on endale siin töökohad ja elukaaslased leidnud,» tõdes naine.

Paljukordse vanaema kinnitusel on ühe lapselapse hoidmine isegi keerulisem kui mitme. «Kui mul on korraga seitse üheealist poissi, siis ei ole nii, et ma neid välja ei kannataks, et nad oleksid väga kärarikkad või pahandust teeksid. Nad on rohkem omavahel,» rääkis ta. Kui aga tuleb hoida ühte põnni, siis tahab laps rohkem vanaema tähelepanu.

Küsimusele, kui rahul ta oma praeguse eluga on, vastas naine, et eks igas soos ole vigu, aga elab ära. «Rõõmu teeb see, kui neil (lastel, lastelastel – toim) on raha ja töökoht, et nad omavahel läbi saavad». Ema ja vanaema südame panevad aga muretsema laste võetud pangalaenud, mis tuleb tagasi maksta. «Aga eks neist saab üle,» kinnitas ta.

Taimi Paesi kinnitusel on tal vaid üks asi elus laste pärast tegemata jäänud. Kui töökoht tahtis teda saata raamatupidamist õppima, siis tuli sellest teise lapse sünni tõttu loobuda. «Seda ma kahetsen. Aga midagi muud pole mul laste pärast tegemata jäänud,» kinnitas ta.

Tallinnas toimunud vanavanemate austamisüritusele oodati ka Taimi Paesi abikaasat Reinu, kes sai imelise vanaisa tiitli, kuid kes kahjuks haiguse tõttu kohale tulla ei saanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles