Komisjon ootab erakondade rahastamisse selgust

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Mihkel Maripuu

Täna toimus erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) istung, kus vaadati üle võimalikud ettepanekud erakondade rahastamise aruandluse ja avalikustamise osas. Tõdeti, et erakondade tulud tuleks täpsemalt lahti kirjutada.

ERJK töötas välja 11 ettepanekut erakonnaseaduse muutmiseks ning esitab need kaalumiseks nii riigikogu põhiseaduskomisjonile kui justiitsministeeriumile soovitusega algatada erakonnaseaduse muutmise seaduse eelnõu.

Muudatusettepanekud puudutavad näiteks valmiskampaania aruannete esitamist ja erakonnale laekunud rahaliste vahendite avalikustamist.

«Iseenesest on tegemist tehnilise küsimusega. Huvi on seadust nii täpsustada, et kõik saadud tulud oleksid kirjeldatud ühes kohas,» rääkis ERJK aseesimees Kaarel Tarand. «See loob parema üldpildi sellest, kuidas ja mis vahenditest erakondi rahastatakse.»

Komisjoni esimees Ardo Ojasalu ütles, et parteid peaksid tõsiselt mõtlema, kuidas rahalist seisu parandada, vahendab ERR Uudised «Aktuaalne kaamerat». Nimelt jäi suurte parlamendierakondade juures komisjonile silma, et liikmemaksu osakaal on madal. Riigikogu erakondadel moodustavad liikmemeksud vaid 1-2 protsenti kogu erakonna tulust.

See näitab Ojasalu sõnul, et erakonna liikmeskond ei hooli sellest, kuidas erakonna poliitilisi eesmärke saavutatakse.

Järgmised muutatusettepanekud puudutasid kohustust kajastada valimiskulusid ja valimisvõlgu erakonna majandusaasta aruannetes muudest kuludest eristataval viisil, rahastamise kontrolli, valimisliite ja üksikkandidaate.

«Need on tehnilist laadi pisiasjad, aga erakonnaseadus ei ole väga täpne oma üksikasjades, mistõttu tekib mõttetuid eriarvamusi. Me tahame, et tehnilised pisiasjad seaduses täpsustatakse,» ütles Tarand.

Tutvunud erakondade vastustega komisjoni poolsele järelepärimisele valimisvõlgade küsimuses tõdes ERJK, et Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Isamaa ja Res Publica Liit ning Eestimaa Rahvaliit on hetkeseisuga oma valimiskampaaniaga seotud võlad likvideerinud.

«Me osutasime varasemalt sellele, et erakondadel on suured võlad üleval, aga õiglane on nüüd märkida, et mõni erakond on suutnud oma võlad plaanipäraselt likvideerida ja sellega jõudnud nö turvalisse majanduslikku elufaasi,» tõdes Tarand. «See pole kellelegi saladus, kes on suured võlglased.»

Seoses annetuste registrite puudumisega otsustas komisjon teha ettekirjutused Eestimaa Ühendatud Vasakparteile, Erakonnale Eestimaa Rohelised ning Eesti Vabaduspartei – Põllumeeste Kogule.

Kõik erakondadele saadetavad ettekirjutused sisaldavad hoiatust sunniraha rakendamiseks 640 euro ulatuses, kui ettekirjutuses märgitud puudusi ei täideta ERJK poolt seatud tähtajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles